A portál beszámolója szerint az önkormányzati testület ülésén 19 tanácsosból csak 9 támogatta a határozatot, tízen tartózkodtak a szavazásnál. A magyar tanintézet létrehozását még novemberben megszavazta a tanács, a mostani határozattal a szamosújvári iskolahálózatba való beillesztéséről kellett volna dönteni.
Szamosújváron jelenleg három iskolában működnek magyar tannyelvű osztályok, ezeket gyűjtenék jövő tanévtől az új oktatási intézménybe. A helyi sajtóban olyan információk jelentek meg, amelyek azt sugallták, hogy a magyar osztályok kivonása a vegyes iskolákból az egyik román intézményt veszélybe sodorná, ennek ugyanis nem maradna már elég diákja. Ezt a hírt a megyei tanfelügyelőség azonnal cáfolta.
A létesülő magyar iskola számára impozáns épületet felépítő Téka Alapítvány szerdai közleményében hangsúlyozta, nem áll szándékukban egy román tanintézmény megszüntetése, és erről nincs is szó, mivel csupán a magyar osztályok költöznek el az új iskolába. A veszélybe került Ana Ipătescu líceum diákjai és tanárai azonban tüntetésre készülnek.
Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke, a Transindex portálnak elmondta, csütörtökön Szamosújvári Egyeztető Tanácsot tartanak, ahol megbeszélik a további teendőket. Az önkormányzati testület következő ülését január 28-án tartják. http://itthon.transindex.ro/?hir=41655
(MTI)