Pintér Sándor belügyminiszter múlt pénteken fogadta Vámosszabadi képviselőit. A BM és Vámosszabadi képviselőinek közös közleménye szerint a település küldöttsége tájékoztatást adott a községet érintő negatív tapasztalatokról, és ezekre hivatkozva a menekülttábor azonnali bezárását kérte. Pintér Sándor a képviselőknek a migrációs helyzet súlyosbodására hivatkozva azt mondta: a létesítmény megszüntetésének időpontját jelenleg nem lehet meghatározni. Ugyanakkor hozzátette, hogy a tábor továbbra is ideiglenes státusban működik.
A miniszter azt is kijelentette, hogy a vámosszabadi befogadóállomás átmeneti bővítését sem tervezik. Hozzátette: ezentúl is mindent megtesznek a lakosok biztonságérzetének fokozásáért; tovább emelik a faluban járőröző rendőrök létszámát, növelik a tábor és Győr között közlekedő buszjáratok számát, támogatják a biztonsági kamerarendszer bővítését, javítják a menedékkérők tájékoztatását, és megvizsgálják egy esetleges kerékpárút kiépítését a tábor (vagyis a szlovák határ) és Győr között.
A tárgyalások következő fordulója 2015 nyarán várható – olvasható a BM és Vámosszabadi képviselőinek közös közleményében.
A település és a Belügyminisztérium tavaly július 23-án közölte az MTI-vel: Vámosszabadi hozzájárul ahhoz, hogy a külterületén lévő volt munkásszálló épületében – elsősorban családok elhelyezésére alkalmas – befogadóállomás létesüljön és működjön ideiglenesen.
Az első harminc menedékkérő tavaly augusztus 5-én érkezett meg a település szélén nyílt állomásra, amely 216 ember befogadására alkalmas.
A helyiek korábban többször tiltakoztak a létesítmény ellen. Buruzs István, a menekülttábor létesítése ellen tiltakozó civil mozgalom egyik vezetője tavaly augusztusban arról beszélt: a kormányzati szervekkel folytatott tárgyalásokon az a benyomásuk alakult ki, hogy “ebből egy bezzegtábort akarnak csinálni”, így “nagy valószínűséggel béke lesz” a bevándorlók és az 1600 lelkes szigetközi település lakói között.
(MTI)