Német hírportálok beszámolói szerint a nagyjából 10 motorosból álló csoport egy bajorországi határátkelőhelyen érkezett német területre, és még vasárnap el akarják érni Münchent. Terveik szerint kedden meglátogatják a dachaui egykori náci koncentrációs tábor területén kialakított emlékhelyet.
Az Éjszakai Farkasok a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából úgynevezett győzelmi útra indultak április 25-én Moszkvából. A célállomás Berlin, ahol a győzelem napján, május 9-én akarnak felvonulni.
A terv számos országban bírálatokat váltott ki. A lengyel és a litván hatóságok megtagadták a belépést a motorosoktól. A klub egyik tagja azonban végül eljutott az auschwitzi haláltábor helyén működő holokauszt-múzeumhoz, ahol egy csoport lengyel motorossal egy nagy szovjet zászlót lobogtatva fényképezkedett, majd koszorút helyezett el az emlékhelynél.
A klub két tagja eljutott Szlovákiába, majd onnan Ausztriába, nagyjából 20, nem orosz állampolgárságú, az Éjszakai Farkasokkal rokonszenvező motoros kíséretében. Szombaton a bécsi szovjet katonai emlékműnél koszorút helyeztek el a bécsi orosz nagykövet társaságában.
A német kormány vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba arra az esetre, ha az orosz motorosok a világháborús megemlékezések megzavarásával próbálkoznának. A berlini Schönefeld nemzetközi repülőtéren a klub három tagjától már megtagadták a belépést.
(MTI)