Ralf Jäger tartományi belügyminiszter a düsseldorfi tartományi gyűlés (Landtag) belügyi bizottságában tartott meghallgatásán a védelmébe vette a rendőrséget. Mint mondta, senki nem hibázott szilveszter éjjel, az összes rendőr “mindent beleadott, de nem voltak elegen”, és ezért nem tudtak úrrá lenni a helyzeten.
A nők ellen csoportokba verődve elkövetett szexuális zaklatás és rablás “új jelenség, ebben a formában még nem fordult elő Németországban” – mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a nyilvános meghallgatáson.
A miniszter visszautasította a tárca és a tartományi rendőrség tájékoztatáspolitikáját illető bírálatokat. Hangsúlyozta, hogy január 1-jén és 2-án még nem lehetett tisztán látni, hogy tömegesen követtek el nők ellen bűncselekményeket, és nem lehetett látni, hogy milyen “dinamikát” vesz a feljelentések számának alakulása.
Az ellenzéki pártok – a jobboldali CDU és liberális FDP – részéről ismét lemondásra szólították fel a minisztert és úgy vélték, hogy az SPD-s vezetésű tartományi kormány el akarta tusolni az ügyet. Egyben vizsgálóbizottság felállítását követelték a Landtagban. Ralf Jäger abszurdnak nevezte a vádakat. Kijelentette, hogy minisztériumának nincs takargatnivalója és támogatja a vizsgálóbizottság megalakítását.
A tárca összesítése szerint eddig 982 büntetőfeljelentés érkezett a hatóságokhoz. A Kölnben történtek miatt 821 feljelentést tettek, 359-et szexuális bűncselekményekért. Düsseldorfban 113 feljelentést tettek, 69-et szexuális bűncselekmények miatt. Dortmundban 28 feljelentés érkezett – 4 szexuális zaklatási ügyben -, míg Bielefeldben 20 ügyben – köztük 5 szexuális zaklatási ügyben – készült feljelentés.
A kölni ügyekkel kapcsolatban 30 feltételezett elkövetőt azonosítottak, köztük 15 regisztrált menedékkérőt. A 30 gyanúsított között 25-en marokkói vagy algériai állampolgárok, és van köztük még egy-egy albán, afgán, iráni, líbiai és tunéziai.
A harminc férfi közül hatot gyanúsítanak szexuális zaklatással, a többiek valamilyen tulajdon elleni bűncselekményt, rablást, lopást követtek el a hatóságok szerint.
A Düsseldorfban történtekkel kapcsolatban 9 férfit – 4 marokkóit, 2 bangladesit, egy-egy algériai, afgán és német állampolgárt – gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével, Bielefeldben 3 marokkói és egy algériai állampolgárt, Dortmundban 2 iraki, 2 marokkói, 2 német és 1 algériai állampolgárt.
(MTI)