Robert Fico sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy a migránsáradat megfékezése érdekében mielőbb be kell indítani a közös uniós határvédelmi egységek működését a schengeni határokon, és ennek érdekében fel kell gyorsítani azt a politikai párbeszédet is, amely lehetővé teszi ennek gyakorlati megvalósítását. Hangsúlyozta: még rendkívüli EU-csúcs árán is ősznél hamarabb kell meghozni a vonatkozó döntéseket, mert különben késő lesz. “Őszre már vége lesz a temetésnek” – fogalmazott.
A szlovák miniszterelnök elmondta: a közös határvédelmi egység megerősítése céljából felajánlják annak a Hrad (Vár) nevet viselő 300 fős különleges rendőri egységnek a szolgálatba állítását is, amely januárban alakult meg. Ennek létrehozásáról a párizsi terrorcselekmények után néhány héttel jóváhagyott, széleskörű terrorellenes intézkedéséket tartalmazó törvénymódosítási csomagjának részeként döntött Pozsony.
“A schengeni határ védelmébe be kell fektetni” – jegyezte meg a felajánlással kapcsolatban Fico, aki szerint elkerülhetetlen, hogy az unió már most lépéseket tegyen a bevándorlók tömegeinek megfékezésére, különben tavasszal – amikor várhatóan ismét nőni kezd a kontinensre érkező migránsok száma – erre már kisebb esélye lesz. Fico ismét felidézte, hogy az ENSZ becslése szerint az idén várhatóan 3 millió újabb bevándorló érkezik Európába.
A szlovák miniszterelnök ismét szólt a Kölnben és más német városokban szilveszter éjjel nőket ért támadásokról. A rendőrségi jelentések szerint mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók “kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”. Hasonló esetek történtek Köln mellett más német nagyvárosokban, de Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.
Fico rámutatott: a német hatóságok hivatalos jelentéséből mára bebizonyosodott, hogy a történtekkel kapcsolatban letartóztatott gyanúsítottak többsége a jelenlegi migránshullámmal érkezett a kontinensre, és így ismét bebizonyosodott, nincs igaza azoknak, akik szándékosan a valóságosnál kisebbnek próbálják feltüntetni az illegális bevándorlásból adódó biztonsági kockázatokat.
Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testületnek, az Európai Tanácsnak az elnöke Fico javaslatának elhangzása után nem sokkal szóvivője útján jelezte: nem készül rendkívüli EU-csúcsot összehívni a Kölnben szilveszter éjjel nők ellen elkövetett támadások miatt, illetve ilyen jellegű megkeresést sem kapott eddig Pozsonyból.
“Egyelőre nem kaptunk megkeresést rendkívüli EU-csúcstalálkozó megtartásához” – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az ügy
jelenlegi állása szerint Tusk nem látja szükségét és nem is készül ilyen találkozó összehívására.
(MTI)