Holger Münch a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a szélsőjobb a Kölnben és más városokban elkövetett szilveszteri támadások miatt megjelent félelmet kihasználva önvédelemre szólítja fel a lakosságot, hogy “szalonképessé” váljon, és az állami erőszakmonopólium ugyan nincsen veszélyben, de a hatóságoknak fokozott figyelemmel kell foglalkozniuk az önjelölt polgári védelmi csoportok szerveződésével.
Arra a felvetésre, hogy egyre több a bevándorlók és menekültszállások elleni támadás, Kölnben pedig szélsőjobboldaliak és futballhuligánok egyik éjjel hajtóvadászatot indítottak külföldiek ellen, a BKA elnöke azt mondta, hogy a hatóságok nem tűrik el az önbíráskodást, de az ügyek gyors feltárására és ítéletekre is szükség van a “szélsőjobboldali bűncselekmények dinamikájának megtöréséhez”,
Ha ez nem sikerül, a legrosszabb esetben akár olyan “terrorista struktúrák” is kialakulhatnak, mint a nyolc török és egy görög bevándorló, valamint egy rendőr meggyilkolásáért, több robbantásos merényletért és számos bankrablásért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista sejt – mondta Holger Münch.
A lakosság félelmének erősödését jelzi, hogy a szilveszter óta eltelt két hét alatt csak Kölnben 300 engedélyt nyújtottak be riasztó-, illetve gázfegyver tartására, míg tavaly egész évben 408 ilyen engedélyt adtak ki. Más városokban is megugrott az engedélykérelmek száma, és a növekedés már tavaly ősz óta, a menekültválság elmélyülése óta tapasztalható.
Ugyanakkor a BKA szerint a menedékkérők között nincs aránytalanul sok bűnöző. “A bűnözés nem növekedik annyira gyorsan, mint a menekültek száma” – hangsúlyozta a Bild am Sonntagnak adott interjúban a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv elnöke.
A nagy befogadóállomásokon viszont jelentős mértékben emelkedik a bűncselekmények száma, főleg a testi sértéseké, ami annak tulajdonítható, hogy ezeken a tömegszállásokon fiatal férfiak élnek szűk helyen összezárva, a bűnözést elősegítő körülmények között. Az is látható, hogy míg a szíriai vagy iraki menedékkérők nem adnak sok munkát a rendőrségnek, a balkáni országokból és Észak-Afrikából származó kérelmezők igen “feltűnőek” kriminalisztikai szempontból – mondta Holger Münch.
A BKA egyelőre vizsgálja, hogy van-e összefüggés a bevándorlás és a nők elleni szexuális zaklatás között. Az úgynevezett rátáncolás (Antanzen -örömittas táncnak, mulatozásnak álcázott utcai zsebtolvajlás, az elkövetők jellemzően észak-afrikai fiatalok) jelenségét már ismerik a német hatóságok, de a nők elleni szexuális zaklatások gyakoriságának növekedése új fejlemény, és nem lehetett számítani rá – mondta a BKA vezetője.
Szilveszter éjjel egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Két nőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be.
(MTI)