A Jobbik szerint Magyarországnak a jövő évi soros európai uniós elnöksége alatt a nemzetállam fontosságát kell hangsúlyoznia, a minden mást elfojtó arctalan bürokráciával szemben – mondta Balczó Zoltán szerdán a magyar EU-elnökség prioritásairól szóló, fideszes kezdeményezésre összehívott parlamenti vitanapon.

Balczó Zoltán vezérszónoki felszólalását úgy kezdte, hogy a Jobbik minden segítséget megad a soros európai uniós elnökséggel összefüggő rendezvények lebonyolításához.

Az ellenzéki politikus később azonban azt is leszögezte, hogy pártja alapvetően más véleménnyel van az Európai Unióról, mint a parlament többi pártja. A Jobbik “eurorealistának” tekinti magát, vagyis a magyar társadalom azon részével ért egyet, akik nem tartják kedvezőnek az ország uniós tagságát, elutasítják a “másodrendű tagságot” eredményező Lisszaboni Szerződést – fejtette ki.

A jobbikos képviselő Magyarország elnökségével kapcsolatban már azt is nagy eredménynek tartaná, ha néhány “nemzeti létkérdést” sikerülne az európai fórum elé tárni.

Balczó Zoltán azt javasolta a kormány számára, hogy jövőre a jelenleg tervezettnél határozottabban képviselje a nyelvek és kultúrák sokszínűségét, valamint a kisebbségek hagyományainak megőrzését, ezzel is segítve a határon túli magyarok identitásának megőrzését, illetve önrendelkezésük kivívását.

Kiemelte: a magyar elnökségnek a társadalmi befogadás mellett a beilleszkedésről is szólnia kell. A politikus szerint ugyanis a cigányság integrációjában semmire sem jutunk, amíg őszintén fel nem állítjuk a diagnózist. Ehhez azonban a “cigányság nagy részére jellemző” bűnelkövetési magatartással, vagyis a “cigánybűnözéssel” is szembe kell nézni – mutatott rá Balczó Zoltán.

jobbik.hu