A Jobbik kezdeményezni fogja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálja ki azt a csütörtöki esetet, amikor az izraeli hatóságok kérésére nem szállhatott fel kilenc palesztinbarát aktivista a Malév egyik járatára a párizsi Roissy repülőtéren – jelentette be Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja.

A csütörtökön visszatartott személyek Budapesten keresztül Tel-Avivba utaztak volna, ahol több száz aktivista kívánt részt venni egy palesztin szolidaritási akcióban. A francia repülőtéri források szerint a számukra „nemkívánatos személyekről” listát összeállító izraeli hatóságok kérésére törölték a kilenc személy foglalását.

Miután a gázai segélyflottilla francia hajóját feltartóztatták Krétánál, a palesztinok megsegítését célzó nemzetközi akció szervezői az interneten arra kérték a szimpatizánsokat: pénteken a tel-avivi repülőtéren gyülekezzenek, hogy onnan együtt menjenek a nagyrészt izraeli megszállás alatt álló palesztin területekre.

Mirkóczki Ádám szerint a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálatának választ kell adnia arra, hogy kik és milyen alapon állították össze a háromszáz fős listát, kik és milyen alapon “parancsolták meg a Malévnek a kilenc személy letiltását a járatról”.

A Jediót Ahronót izraeli lapban olyan információ jelent meg, mely szerint a magyar légitársaság egyik alkalmazottja az „izraeli belügyminisztérium utasítására” hivatkozott – mutatott rá a képviselő, aki szerint ki kell vizsgálni azt is, hogy a Malév dolgozói milyen alapon engedelmeskednek egy idegen ország hatóságainak.

A Jobbik arra is kiváncsi lenne, illetve vizsgálódtak-e a magyar titkosszolgálatok az ügyben, és ha igen, mire jutottak. A politikus emlékeztetett: az izraeli kémrepülőgépek tavalyi magyarországi berepülését a Fidesz kormányra kerülése után sem vizsgálták ki érdemben, s a kormányzat azóta is mélyen hallgat az ügyben.

Mirkóczki szerint szerint azt is tisztázni kellene, hogy Izrael milyen alapon avatkozik be uniós tagállamok repülőtársaságainak tevékenységébe, és mi erről a magyar kormányzat állásfoglalása, illetve “hány ilyen lista létezik, és milyen gyakran küld ilyeneket magyar vállalatoknak Izrael”.

A képviselő szerint az eset kapcsán a Szilvásy-ügyhöz hasonlóan felvetődhet akár a hazaárulás büntetőjogi tényállása is.

A Jobbik arra bíztatja a Malév járatairól letiltott utasokat, hogy pereljék be a légitársaságot. Mirkóczki hozzátette: pártja az Európai Unióban alapjognak számító szabad mozgás elvének durva semmibe vétele kapcsán várja a Gyöngyöspatán és számos más ügyben is kiemelkedő aktivitást mutató liberális emberi jogvédő szervezetek tiltakozását.

A Malév pénteken azt közölte, hogy – más légitársaságokhoz hasonlóan – az izraeli hatóságtól hivatalos értesítést kapott arról, hogy az érintett utasokat, palesztinbarát aktivistákat nem engedik be Izraelbe, ezért „nem vállalta” az utaztatásukat.

Néhány légitársaság az izraeli kvázi-utasítás ellenére is elszállította a „fekete listán” szereplő utasokat Tel-Avivba, ahol csaknem mindannyiukat letartóztatták.

barikad.hu – szebbjovo.hu