A Jobbik álláspontja szerint nemcsak emlékezni kell a trianoni békediktátum évfordulóján, hanem tanulni is kell belőle és olyan tennivalókat megfogalmazni, amelyek előre visznek.

Farkas Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese és ifjúsági tagozatának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: noha a Jobbik az elmúlt években is több száz rendezvénnyel emlékezett a békediktátum napjára, idén kampányt is hirdettek Többet tehetsz, mint gondolnád címmel. A politikus szomorú valóságnak nevezte, hogy a véletlenszerűen megkérdezettek közül csak kevesen tudnák, miről szól ez a napon, ezért kétszáz városban mintegy 10 ezer tájékoztató szórólapot osztanak szét és a Facebookon is megjelenítik azt.

A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: a 94 éve történteknek ma is van aktualitása, van felelősségünk és tudunk is mit tenni. Aktualitásként jelölte meg az elmúlt hónapokban az elszakított országrészeken történteket, példaként említve a székely zászló ügyét, a felvidéki kettős állampolgárság kérdését, a délvidéki magyarveréseket és más atrocitásokat, valamint a kárpátaljai kisebbségek nyelvhasználati jogainak szűkítését.

Farkas Gergely hozzátette: a felelősséggel összefüggésben abból kell kiindulni, hogy “mi is kerülhettünk volna olyan helyzetbe, amibe a határon túli magyarok kerültek”, ezért a lehetőségekhez mérten segíteni kell őket. Hozzátette: amellett, hogy meg kell értetni, hogy ezek az emberek önhibájukon kívül kerültek a határon túlra, számukra is egyértelművé kell tenni, hogy megérdemlik a magyar állampolgárságot és a szavazati jogot, mégha sokan vitatták is ezt.

A jobbikos politikus a határon túli közösségek autonómiája mellett foglalt állást, amit megmaradásuk szempontjából nagy előrelépésnek nevezett. Úgy vélte: a határon túli magyar közösségeket egyebek mellett a történelmi Magyarország kulturális örökségeinek, helyszíneinek felfedezésével, testvérvárosi, intézmények vagy magánszemélyek közötti kapcsolatok kiépítésével is támogatni lehet.

(MTI)