Politikai vitanap megtartásáról szóló kezdeményezést nyújtott be kedden az Országgyűlésnek a Jobbik frakciója “a magyar népességfogyás megállításának sürgető szükségessége” címmel és témakörben. A kezdeményezést több kormánypárti politikus is aláírásával támogatja.

Politikai vitanap kezdeményezéséhez a parlamenti képviselők egyötödének aláírása szükséges – ez jelenleg 78 képviselő. Z. Kárpát Dániel által benyújtott kezdeményezést összesen 80 képviselő írta alá. A 46 fős Jobbik frakcióból 42-en, ezen kívül pedig összesen 38 fideszes és KDNP-s képviselő, köztük Lázár János a Fidesz frakcióvezetője és Rétvári Bence (KDNP) a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára.

A javaslat indoklása szerint a magyar lakosság száma 2010-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján tízmillió alá esett és jelenleg a népességfogyás mérhető gazdasági kiesést okoz. Mivel a probléma megoldása érdekében ezen ciklus elején tehetjük a leghatékonyabb lépéseket, szükségesnek érezzük a haladéktalan eszmecserét – írja Z. Kárpát Dániel.

jobbik.hu