Szilván Salom hétfőn azt mondta, hogy megbízása Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek a béke melletti elkötelezettségét jelzi, de a palesztinok és a nemzetközi közösség az eddigi megnyilvánulásaik alapján ezt várhatóan kétségbe vonják.
Salom a Háárec szerint soha nem támogatta nyilvánosan, sőt többször elítélte a két népnek két államot koncepciót, amely a palesztin állam megteremtésével oldaná meg a Közel-Kelet egyik legrégebbi viszályát, a palesztin-izraeli konfliktust.
A palesztin tárgyalások új felelőse ráadásul többször síkra szállt az izraeli telepek építése mellett Ciszjordániában, pedig mind a palesztinok, mind a nemzetközi közösség ezeknek a telepeknek a létrejöttét tekinti a kétállami megoldás legfontosabb kerékkötőjének.
Szilván Salom kinevezése jelenleg csak jelképes, hiszen tavaly április óta nem folynak béketárgyalások a palesztinokkal, és nem valószínű, hogy Benjámin Netanjahu idején újrakezdődik a mély kátyúba jutott békefolyamat, miután az izraeli kormányfő választási kampányában kijelentette, hogy miniszterelnöksége alatt nem jön létre palesztin állam. Választási győzelme után azonban a nemzetközi bírálatok hatására finomított álláspontján, kijelentve, hogy nem veti el a kétállami megoldást, de feltételekhez köti a palesztin állam létrejöttét.
A Háárec szerint Salom az elmúlt hat évben csakis keményvonalas kijelentéseket tett a békefolyamattal kapcsolatban, szemben elődjével, a béketárgyalásokért Netanjahu előző kormányában felelős Cipi Livnivel, aki megegyezést sürgetett a palesztinokkal.
„Nem látom szükségesnek, hogy előre meghatározzuk a tárgyalások végső eredményét, azt, hogy jöjjön létre egy palesztin állam”- jelentette ki Salom 2009 márciusában. “Ez olyasmi, amit meg kell vitatni. Szinte irreális azt gondolni, hogy Netanjahu azt fogja mondani most, hogy két állam legyen és békeszerződést köt”- állította azúj főtárgyaló Netanjahu emlékezetes két államot ígérő, a Bar Ilán Egyetemen elhangzott beszéde előtt három hónappal.
Salom szembeszegült a Netanjahu kormány ciszjordániai építkezéseket tíz hónapra befagyasztó döntésével is. 2010-ben azt hangsúlyozta, hogy „súlyos hiba volt a moratórium”, és felszólított a terjeszkedés azonnali megújítására annak lejárta után.
Egy évvel később egy lapnak úgy nyilatkozott, hogy nincs egyetértés a kormányban és a Likud pártban a kétállami megoldásról, és szerinte ha a palesztin állam létrejöttét szavazásra tűznék a Likud vezetőségében, akkor azt elvetnék.
2012-ben Salom azt állította, hogy a Likud vezetői ellenzik a palesztin államiságot. „Mindannyian a palesztin állam ellen vagyunk, ez nem is kérdés” – felelte akkor egy kérdésre válaszolva.
„Ciszjordánia Izrael golyóálló mellénye” – jelentette ki tavaly szeptemberben egy ottani látogatásán, valamint több hónapig megakadályozta a Rawabi nevű új palesztin város bekötését a vízhálózatba, noha a védelmi minisztérium engedélyezte azt.
Netanjahu a palesztin tárgyalások mellett Szilván Salomra bízta az Egyesült Államokkal évente megrendezett stratégiai találkozón való részvételt is.
(MTI)