Netanjahu a palesztinoknak külön államot ígérő megoldási javaslatra utalva kijelentette: “a béke érdekében szükséges, hogy a másik fél is békét akarjon, de sajnálatomra nem ezt látjuk”. Szerinte a Palesztin Hatóságban tovább folyik az uszítás.
Az izraeli kormányfő elítélte Margot Wallstrom svéd külügyminisztert, aki azzal vádolta Izraelt, hogy bírósági végzés nélkül kivégzi a merénylőket.
“Továbbra is megvédjük Izrael polgárait” – jelentette ki.
A kormányülésen úgy döntöttek, hogy hanukka – az ókori zsidó makkabeus felkelők görögök feletti győzelmére emlékező ünnep – alkalmából ötven százalékkal emelik a sorkatonák zsoldját.
Netanjahu kora este a jeruzsálemi Siratófalnál gyújtja meg a kilenc ágú hanukkai gyertyatartó első lángját, ezzel is jelezve az 1967-ben elfoglalt jeruzsálemi óváros feletti izraeli fennhatóságot. Tavaly nem a Siratófalnál, hanem katonák körében gyújtotta meg az első hanukkai lángot.
A miniszterelnök a kormányülésen a hanukkai ünneppel kapcsolatban párhuzamot vont az ókori zsidók szabadságharca és a jelenkor eseményei közt.
“A Hanukka elsősorban egy elszánt kis nép különleges hősiességének ünnepe, amely visszaszerezte függetlenségét és fennhatóságát, fényt terjesztett, elűzve a sötétséget – nagy mértékben ez a mai Izrael története is” – mondta.
Az izraeli politikusok a nyolcnapos hanukka több napján is részt vesznek különböző nyilvános lánggyújtási ceremóniákon.
(MTI)