Botond, Ákos, Balázs – átnézve a 2010-ben Csíkszeredában világra jött újszülöttek névjegyzékét, ezek a fiúnevek tűntek a leggyakrabban előfordulónak. A lánynevek között a Krisztina a nyerő, de igen gyakori a Vivien is.

Élő, eleven – ez a jelentése a latin, illetve angol eredetű Vivien névnek, amelyet meglepően sok kislány kapott idén Csíkszeredában. A szintén gyakori lánynevek között van a Zsanett is, amely a latin eredetű Johanna francia változatának átvétele, jelentése pedig Isten kegyelme, Isten kegyelmes.

A legdivatosabb lánynévnek viszont a Krisztina, Kriszta tűnik, minden hónapban született olyan kislány, akinek ezt a nevet választották szülei, sőt az év legtöbb hónapjában akár három-négy is. A divatos lánynevek között immár pár éve – így idén is – tartja helyét az Anna, Dóra, Nóra, Katalin, szép számmal vannak Brigitták, Borókák, Tímeák, Orsolyák, Fannik, Rebekák, gyakori lánynév a Réka, a Mária, az Adrienn, a Henrietta, de sokszor előfordul a Cynthia, Cintia, sőt magyarosan Szintiának leírva is találtunk néhányat. Pár esetben előfordul, hogy a magyar nyelvben is használatos névváltozat helyett inkább az angol formát választják a szülők, így anyakönyveztek Elizabethet, Aliciát, Charlottet, sőt, Thomast is.

A fiúknál a Botond, az Ákos, a Balázs a nyerő, szép számmal van Dániel és Dávid, szinte havonta született egy kisfiú, aki a Koppány nevet kapta, de dívik a Patrik, a Richárd, a Levente, a Tamás, a Máté, miközben igen ritka az András, a Károly, a Béla, és csak elvétve akad János, Antal vagy József.

Feltűnően ritkán kapott idén kislány például Magdolna vagy Rozália nevet, de alig fordul elő az Éva, a Judit, a Borbála, az Erika, helyüket átvették a Biankák, Csengék, Csengelék és Kincsők.

Nem szokványos nevekben idén sem volt hiány. Anyakönyveztek Zorkát (az 1990-es években a Zóra, Zorinka, Zorka szórványos név volt, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között. Névnapjukat június 19-én, illetve október 4-én ünneplik), Zulejkát (január 19-én, illetve március 1-jén van a névnapja), Pardeliánt és Pillát (egyetlen névjegyzékben sem sikerült rájuk bukkannunk, így sem eredetükről, sem jelentésükről nem tudunk semmit).

Találtunk egy Zentét is, bár a szent szóból származó, régi magyar személynév, mégsem közismert, akárcsak a Kende, amely a régi magyar Kündü személynévből származik, ami az ótörök méltóságnévből ered. (Levédiában és Etelközben az ősmagyar törzsszövetség fejét nevezték így), vagy a Keled – ezt a nevet is kapta idén egy kisgyerek –, amely régi magyar személy- és nemzetségnév. Eredete bizonytalan, lehet, hogy a német Klett, Klette személynévből való, aminek a jelentése göndör (hajú).

A Pardelián és a Zulejka után már nem is tűnik nagyon furcsának az Elvis, a Denis, a Kevin, a Patricia, szokványosnak hat a Roland, a Zoro, a Ruben vagy a már említett Cynthia/Szintia, az Anasztázia és a Szabina pedig egyenesen megszokottá vált. És ha már a magyar fülnek furcsa neveknél tartunk, az érdekesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy idegen vezetéknevű kisgyerekek is jöttek világra idén Csíkszeredában, így értelemszerűen az ő keresztnevük is idegen számunkra. Ilyen a Ricardo, az Egor-Lucas, a Saskia vagy a Luca-Messi.

Forró-Erős Gyöngyi – HOnline.ro