A volt államfő a szavazatok 64,5 százalékával utasította maga mögé két volt miniszterét: Bruno Le Maire-t (29,18 százalék) és Hervé Marintont (6,32 százalék).
Sarkozy pártelnökké választásával azonnal megkezdődik a jobboldali elnökjelöltségért 2016-ban esedékes előválasztás kampánya, amelyben a volt államfőnek újjáválasztott pártelnökként a jelenleg legnépszerűbb francia politikussal, volt külügyminiszterével, Alain Juppével kell majd megküzdenie, és Francois Fillon is jelezte már, hogy részt vesz az államfőjelöltségért folyó küzdelemben.
A szavazáson a valamivel több mint 268 ezer párttag vehetett részt, akik elektronikus úton péntek este 8 óra és szombat este 8 óráig között adhatják le szavazatukat, vagy az interneten, vagy az UMP háromszáz irodájában.
A választási részvétel 58,1 százalékos volt, ami rekordnak számít a párt történetében.
A párt szerverét péntek este támadás érte, ez néhány órára lelassította a szavazást, s emiatt az UMP szombaton feljelentést tett.
Sarkozy célja, hogy “tetőtől talpig” átalakítsa a pártot, amelynek köztársasági elnökké választása előtt már volt a vezetője. Tíz évvel ezelőtt választották meg először az UMP elnökének, akkor a szavazatok 85 százalékával. A politikus 2007-es államfővé választásáig irányította a jobbközép pártot.
A mostani voksolás egyetlen nyitott kérdése az volt, hogy Sarkozyt már az első fordulóban megválasztják-e a tagok vagy pedig december 6-án második fordulót kell tartani.
A 64,5 százalékos győzelem valamivel alacsonyabb, mint amire Sarkozy hívei számítottak. Jobboldali politikusok és elemzők előzetesen úgy vélték, hogy egy “csupán” 60-70 százalékos győzelem valójában kudarc lenne Sarkozy számára, akinek szeptemberi visszatérése a politikába nem volt sikeres. Néhány hete ugyanis még 80, az elmúlt héten már csak 70 százalékot jeleztek előre a felmérések a volt államfőnek.
Volt agrárminisztere, Bruno Le Maire – akinek programja a Juppé által képviselt jobboldali elképzelésekhez áll a legközelebb – maratoni kampányolással az elmúlt hetekben a párttagságnak mintegy harmadát sikeresen állította maga mögé.
A politikai elemzők többsége úgy véli, hogy aki 2016-ban megnyeri a jobboldali előválasztást, az lesz Franciaország következő köztársasági elnöke. A felmérések szerint a kormányzó szocialisták népszerűtlensége miatt a 2017-es elnökválasztás második fordulójába a baloldali jelöltnek nincs sok esélye bejutni, a jobboldali jelöltnek nagy valószínűséggel Marine Le Pennel, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökével kell majd megküzdenie a második fordulóban.
(MTI)