Egy Hajdú-Bihar megyei településen élő kétgyermekes anya azzal a szándékkal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmesélje történetét figyelmeztetésül azoknak, akik könnyelműen bedőlnének a bankok csábító ajánlatainak.

Ez a 46 éves asszony idestova tizenkét éve még egy százéves, toldozott-foldozott házban élt családjával, amelyből a jobb körülmények reményében költözött egy új és biztonságos, de korántsem luxus társasházi lakásba. A lakás megvásárlásához 4,5 millió forint hitelt vett föl a hölgy és férje, hiszen akkor még a biztosnak tűnő munkahelyek jó megélhetést biztosítottak, és úgy tűnt, hogy tudják fizetni a vállalt terhet. Sőt, mi több, a család gazdasági helyzete ekkoriban úgy mutatkozott, hogy a lakás szépítésére, beltéri burkolására is tudnak áldozni, ha bevállalnak még egy újabb banki kölcsönt.

Noha a hölgy saját bevallása szerint a további hiteleket nem lett volna szabad fölvenni, a család akkoriban mégis belefutott abba a hibába, hogy újabb és újabb kölcsönöket igényeltek. Ekkor már a cél nem csupán az volt, hogy befejezzék, komfortossá tegyék a két gyermeküknek is otthont adó lakást, hanem az is, hogy valahogyan meneküljenek a hitelcsapdából, és elkezdték a kölcsönöket más kölcsönök segítségével törleszteni.

Jelen pillanatban a helyzet úgy áll, hogy a családot öt jelentős összegű – köztük svájci frankos és forintalapú – banki kölcsön is terheli. A lakás piaci ára mintegy kilencmillió forint, a kölcsönök összege mára azonban meghaladja a 13 millió forintot. Az évek folyamán a családfenntartó is elveszítette jól fizető munkáját, és a feleség is csupán minimálbér körüli összeget keres. 25 éves fiuknak hamarosan lejár a munkaszerződése, külföldön élő leánygyermekükkel pedig nem tartják a kapcsolatot azért, mert a lány szerint szégyen az az óriási adósság, amibe a család hajszolta magát a jobb körülmények megteremtésének reményében.

A hitelcsapdából való kilábalás tehát teljesen lehetetlenné vált. A közelmúltban az egyik kölcsönt folyósító bank már jelezte, hogy átadta a behajtást végrehajtó szervének. Az asszony pedig az összeroppanás határán áll, kiszolgáltatottan, kétségbeesve, kilátástalanul éli mindennapjait, nyugtatókkal tompítva fájdalmát. Szülei már nem élnek, lánya hallani sem akar róla, a fia sem tud segíteni neki, s mindennek tetejében a férj is válni akar. A család tehát tönkrement a sokat ígérő, de hatalmas nyomorba taszító banki kölcsönök terhe alatt.

szebbjovo.hu

1367860560