Jean-Yves Le Drian a France Info hírrádióban elmondta, hogy a nemzetközi koalíció francia bombázói a Moszul közelében található Tal Afart bombázták az éjjel.
A legalább 84 áldozatot követelő, múlt pénteki nizzai merénylet óta nem ez volt a francia hadsereg első válaszlépése.
“Tegnap is bombáztunk. Nem jelentjük be mindennap, de amióta beléptünk a koalícióba, mindennap hajtunk végre légicsapásokat” – mondta a miniszter.
“Moszul bombázásával, Irak bombázásával a biztonságunkat teremtjük meg Franciaországban, sőt globálisan Európában” – tette hozzá.
A nemzetközi koalíció tagja szerdán és csütörtökön gyűlnek össze Washingtonban. A francia tárcavezető szerint az Irakban és Szíriában zajló offenzívát a végsőkig folytatni kell, a légicsapásokat az Iszlám Állam moszuli és rakkai állásaira koncentrálva, ahonnan a szervezet “terrorkommandói szerveződnek”.
Jean-Yves Le Drian emlékeztetett arra, hogy “az offenzíva jól halad előre, az Iszlám Állam elvesztette a területének 40 százalékát és sok harcosát, valamint sok forrását”.
“Folytatni kell a nyomásgyakorlást a (szervezet) végleges felszámolásáig” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy ez még időbe telik.
(MTI)