A női részvétel 23 százalékos emelkedése és az előzőhöz képest sokkal színesebb földrajzi eloszlás jellemzi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyes szakbizottságainak új összetételét, melyet Thomas Bach elnök hozott nyilvánosságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának beszámolója szerint a NOB és a soron következő játékok szervezőbizottságait segítő testületek összetétele az egyetemesség iránti elkötelezettséget tükrözi.

A NOB-nak az MTI-hez lejuttatott hírleveléből kiderül, hogy a tavalyihoz képest két további bizottságot vezet, illetve 22-vel több pozíciót tölt be nő.

A 2014-es névsorból az is kitűnik, hogy fontos, állandó bizottságokban is történtek változások. Thomas Bach a szingapúri Ser Miang Ng-re bízta a pénzügyi, a japán Takeda Cunekazura pedig a marketing bizottság vezetését, miközben magának tartotta meg a televíziós jogok és az új média területén illetékes testület irányítását.

Ser Miang Ng, aki az egyik elnökjelölt volt a tavaly őszi választáson, a tisztéről októberben lemondott Puerto Ricó-i Richard Carrion, míg Takeda Cunekaru – a Japán Olimpiai Bizottság elnöke, a 2020-as tokiói játékok egyik főszervezője – a norvég Gerhard Heiberg helyét veszi át.

Az orvosi bizottság élére a török Ugur Erdener, a Nemzetközi Íjász Szövetség elnöke, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végrehajtó bizottságának tagja került. Elődje, a 82 éves svéd Arne Ljungqvist 11 éven át irányította ezt a testületet.

A jogi bizottságot – melyben előzőleg Thomas Bach elnökölt – ezentúl John Coates, a NOB ausztrál alelnöke vezeti.

A sport és környezetvédelmi testület irányítását – melyről Schmitt Pál tavaly májusban mondott le – Albert monacói herceg veszi át.

(MTI)