A lap megbízásából július elején készített közvélemény-kutatás alapján az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelenleg 35 százalékon, az Osztrák Szabadság párt (FPÖ) 32 százalékon áll. A legutóbbi, 2010-es választásokon az SPÖ 44, az FPÖ 26 százalékot kapott.
A felmérés szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) népszerűsége két százalékkal csökkent az öt évvel ezelőtti választásokon elért 14 százalékhoz képest. A liberális Neos párt hat, a Zöldek támogatottsága egy százalékkal növekedett a 2010-es eredményekhez képest, a liberálisok hat, a zöld párt jelenleg pedig 14 százalékon áll.
Bécs szociáldemokrata polgármesterének, Michael Häuplnek népszerűsége azonban továbbra is töretlen, a lakosok harminc százaléka támogatja. A második helyen Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke áll 16 százalékkal. A harmadik helyen a jelenlegi alpolgármester Maria Vassilakou, a Zöldek pártjának politikusa végzett 9 százalékkal, 2010 óta az osztrák fővárost ugyanis a szociáldemokraták és a Zöldek közösen vezetik. A görög származású politikusnőt a néppárti Manfred Juraczka követi négy százalékkal. A liberális Neos pártot képviselő Beate Meinl-Reisinger egy százalékos támogatottságot kapott.
Az újság elemzése szerint Michael Häupl, aki több mint húsz éve vezeti az osztrák fővárost, leginkább az 50 év felettiek és a tősgyökeres bécsi lakosok támogatását élvezi, azonban a harminc év alattiakat kevésbé tudja megszólítani.
A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok leginkább a Zöldek jelöltjét, Maria Vassilakout választanák. Ugyan a liberális Neos párt támogatottsága a legalacsonyabb, ám a piackutató szerint egyre vonzóbb alternatíva a városi szavazók számára.
Bécsben legközelebb 2015 októberében lesznek választások.
(MTI)