A berettyóújfalui rabkórházat ellenző facebook-oldal szervezésében fórumot tartottak a városban, ahol a meghívott előadók – Kulcsár Gergely, dr. Zákány Zsolt és Szántai László – felszólították a körzet fideszes képviselőjét, a város polgármesterét és a kórház főigazgatóját, hogy álljanak ki egy nyilvános vitára, még az október 8-án tartandó népszavazás előtt.

Kulcsár Gergely, dr. Zákány Zsolt és Szántai László

A művelődési központ nagytermében rendezett kampányeseményen először Szántai László független önkormányzati képviselő lépett a mikrofonhoz. Elmondta, hogy a népszavazási kérdés elég szerencsétlenül lett feltéve, hiszen igennel kell szavaznia annak, aki nem szeretné, hogy a börtönkórház felépüljön. A városatya videóbejátszásokkal színesítette előadását, amelyekből kiderült, hogy Lázár János miniszter azt mondta a berettyóújfalui rabkórházról: a város vezetői jelentkeztek, hogy szeretnék a településre hozni az intézményt. A miniszter azt is kijelentette, hogy ha város lakói nem szeretnék, akkor nem fog felépülni a fogvatartottak egészségügyi intézménye. Szántai László beszédében kiemelte, hogy fontosnak tartja minél többen elmenjenek október 8-án szavazni, hogy eredményes legyen a népszavazás.

Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő azzal kezdte előadását, hogy felhívta a figyelmet arra, sok helybeli félt eljönni a rendezvényre, hisz attól tartottak, hogy hátrány érheti őket azért, mert szembemennek a város vezetőinek akaratával. A honatya hangsúlyozta, fel kell számolni a szkepticizmust és a kishitűséget ahhoz, hogy meg tudják hiúsítani a beruházást, amely szerinte a bihari emberek érdekével ellentétes. A képviselő aláhúzta, hogy ha képesek a berettyóújfalui emberek összefogni a biztonsági kockázatok sorát rejtő tervvel szemben, akkor a még oly erősnek tartott kormányzati akaratot is le lehet győzni. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy október 8-án szavazzanak igennel a népszavazási kérdésre, és győzzék meg rokonaikat ismerőseiket is, hogy menjenek el szavazni, és voksukat az igen mellé tegyék.

Kulcsár Gergely beszéde végén nyilvános vitára hívta Vitányi Istvánt, a körzet fideszes képviselőjét, és azt is jelezte, hogy előadótársai pedig szívesen vitáznának a Muraközi testvérekkel (a polgármesterrel és a kórház főigazgatójával) a rabkórház témájában. A három vitára hívó udvariasan a kihívottakra bízza az időpontot és a helyszínt, és várják az illetékesek visszajelzését.

Utolsóként dr. Zákány Zsolt szülész-nőgyógyász főorvos kapott szót, és rendkívül élvezetes előadásában szakmai indokok garmadájával támasztotta alá, hogy miért ellenzi a börtönkórház felépítését. Véleménye szerint a helyieknek választani kell, hogy vagy a jelenlegi Gróf Tisza István Kórházat, vagy a börtönkórházat szeretnék a városukba tudni, ugyanis mindkettőt lehetetlen. „A kórházban és az országban is szakemberhiánnyal küzdünk, így lehetetlen küldetés még egy kórházat orvosokkal, ápolókkal feltölteni” – mondta a főorvos.

Zákány Zsolt kijelentette, az is teljesen életszerűtlen, hogy térben és időben elkülönítsék a bűnözőket a civil betegektől, és ez óriási kockázatokkal járna. Szerinte a városvezetők munkahely-teremtési érve is csak blöff, hiszen egyrészt speciális szakmákról beszélünk, másrészt Tökölről hoznának munkaerőt a rabkórházba. Az előadása végén Zákány Zsolt is igen szavazatra biztatott mindenkit, és megerősítette Kulcsár Gergely vitára invitáló bejelentését.

A szervezők ígérete szerint lesz még kampányrendezvény a népszavazásig, és minden erejükkel azon lesznek, hogy minél többen menjenek el a voksolásra, és szavazzanak igennel.

szebbjovo.hu