Inzultálták az egyik Fidesz-KDNP-s helyi képviselő gyermekét Nyíregyháza-Sóstóhegyen, miután kiderült, hogy a városrész általános iskoláját a fenntartó önkormányzat be akarja zárni. Ezt a képviselő, Petneházy Attila mondta el szerda este azon a lakossági fórumon, ahol Nyíregyháza polgármestere találkozott az érintett szülőkkel és az iskola dolgozóival, tanulóival.

A képviselő, a Móricz Zsigmond Színház színésze – akit transzparensen szólítottak fel a lemondásra a fórumon, mert egy nappal korábban munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a szülők egyeztetésén – közölte: az utcán inzultálták, leköpdösték valakik a gyermekét. Hozzátette, hogy a történtek ellenére a szívére fog hallgatni az iskolabezárásról május 31-én döntő önkormányzati közgyűlésen és “nem fog igen gombot nyomni”.

A fórumon is elszabadultak az indulatok, bekiabálások, zúgolódások fogadták Kovács Ferenc, Fidesz-KDNP-s polgármester beszédét, amelyben gazdasági kényszerhelyzettel, az állami normatíva csökkenésével, az önkormányzat eladósodásával és a gyermeklétszám visszaesésével magyarázta az iskolabezárási tervet.

Az elképzelés – amelynek tervét hétfő estig véglegesítik – a sóstóhegyi mellett az orosi, a kistelekiszőlői városrész, valamint a Kert közi Benczúr Gyula Általános Iskolát érintheti.

A lakossági fórum résztvevői – akik zsúfolásig megtöltötték a sóstóhegyi iskola tornatermét – bekiabálásaikon a Fidesz-KDNP választási ígéreteit kérték számon, azt, “hogy nem lesz több megszorítás”, s hogy “a legkisebb településen is lesz iskola”.

A felszólalók közül volt aki, azt mondta: “élőlánccal akadályozzák meg az iskolabezárást”. Mások javaslatokat fogalmaztak meg az intézmény és az óvoda összevonására, de volt aki kijelentette: “másutt takarékoskodjon az önkormányzat, ne a gyerekeken, hiszen a munkanélküli családok is legeslegutoljára a gyermekeiken spórolnak”.

Kovács Ferenc tarthatatlannak nevezte, hogy 48 százalékos kihasználtsággal működik csak a sóstóhegyi iskola, s a 7000 lakosú városrészből a többi iskoláskorú gyermek a belvárosi intézményekbe jár. Erre azt a választ kapta az egyik szülőtől, ne engedje meg az önkormányzat, hogy máshová iratkozzanak be a gyerekek, amíg lakóhelyük körzetében van szabad hely. Többen követelték, hogy az egymástól 200-300 méterre lévő belvárosi iskolákat zárja be az önkormányzat, hiszen ott is van 50 százalék körüli kihasználtságú.

Nagy tapsot kapott a több száz résztvevőtől a sóstóhegyi iskola igazgatója, Kissné Mészáros Ágnes, amikor elmondta: az intézménybe a kompetencia-felmérések eredménye azonos az országos átlaggal, sőt több esetben annál jobb, pedig a 193 tanuló közül 54 hátrányos, 21 pedig halmozottan hátrányos helyzetű gyermek.

MTI – szebbjovo.hu