Kocsis Fülöp metropolita hétfőn, a nyírségi megyeszékhelyen tartott közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, az iskolát fenntartó görögkatolikus egyházmegye a “legvégsőkig elment”, és éppen ezen a ponton adott igazat a bíróság az egyház eddigi munkájának.
“Örülök, mert a józan észnek és az életszerűségnek megfelelő ítélet született” – foglalta össze az érsek, hozzátéve, a korábbi két döntés miatt nem reménykedtek abban, hogy számukra pozitív döntést hoznak. Kocsis Fülöp szerint a Kúria három bírája a korábbi ítéleteket és a jogvédő alapítvány pereinek sorát megakasztva “merész” ítéletet hozott.
A metropolita kifejtette, az egyháznak a cigánypasztorációval egybeillesztett oktatási munkája azért lehet hatékony, mert ezt a várossal együttműködve végezheti. A Huszár-telep általános iskolás korú gyermekeinek nagyobb része a város többi iskolájába jár, ezért nem igaz az a vád,, hogy az egyház elkülöníti a gyerekeket. A szabad választási lehetőség abban áll, hogy aki helyben, egyházi iskolába szeretne járni, az megtehesse ezt – mondta.
Az érsek-metropolita közlése szerint ezt a fontos tényt a bíróság a korábbi tárgyalásokon valamiért nem vette figyelembe, a jogvédők pedig – mint fogalmazott – mindig “elsikkasztották”.
Kocsis Fülöp lényegesnek nevezte, hogy az egyház továbbra is elkötelezett az integrációs oktatás és a társadalmi folyamatok ilyen irányú kezelése mellett, ugyanakkor leszögezte, erre a bírósági ítéletre hivatkozva senki sem szegregálhat.
Úgy kell segíteni a gyermekek fejlődését, hogy minél jobban integrálódni tudjanak, be tudjanak kapcsolódni a többségi társadalomba. Ennek iskolapéldája az, amit a várossal együttműködve a Huszár-telepen megvalósítanak – közölte a Hajdúdorogi Metropólia vezetője.
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, az ítélet az önkormányzat szempontjából nagyon megnyugtató, a döntés pedig képviseli a szülők és a gyerekek érdekeit.
Kitért arra: hibás volt az a 2007-ben, az előző városvezetés által meghozott, a 13-as számú iskola megszüntetéséről szóló döntés, amelynek meghozatalakor ráadásul nem vették figyelembe az oda járó gyermek szüleinek és az ott tanító pedagógusoknak a tiltakozását sem. A polgármester szerint ezzel nem oldódott meg a nehéz sorsú gyermekek problémája, akiket a bezárás miatt lényegében “áttelepítettek” hat belvárosi iskolába.
A görögkatolikus egyháznak fenntartásra átadott telepi iskola, majd később az óvoda az elmúlt években komoly eredményeket ért el, ehhez járultak hozzá az önkormányzat által a Huszár-telepen elindított komplex munkahelyi, lakhatási és oktatási programok – jegyezte meg a polgármester.
Közölte, a Kúria döntése az egyetlen helyes döntés volt, amely a gyerekek és azok szülei számára a legjobb, és megfelel a józan ész követelményének. Kovács Ferenc megerősítette, az önkormányzat a jövőben továbbra is minden támogatást megad az egyház munkájához.
A Kúria múlt szerdán meghozott jogerős ítéletében teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában.
A bírói indokolás szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görögkatolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak miután megszüntette az iskola buszjáratát.
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselője a Kúria döntésére reagálva korábban az MTI-vel közleményben tudatta, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, azt kérve, tegye meg a hátrányos megkülönböztetés gyakorlata ellen szükséges lépéseket.
Az Alapjogokért Központ ugyanakkor – pár hónappal ezelőtti elemzésével összhangban – az ítélettel kapcsolatban megállapította, hogy a közoktatás területén nem minden elkülönítés jogellenes, ha megfelel a szigorú törvényi feltételeknek.
(FOTÓ)
(MTI)