Erről a vasárnapi amerikai kapok számoltak be. A kezdeményezés több eleme várhatóan ellenállást vált majd ki a kongresszusban, amelynek mindkét kamarájában az adóemeléstől és az állami újraelosztástól idegenkedő republikánusok vannak többségben.
Obama a tanácsadói szerint arra törekszik, hogy az amerikaiak a legmódosabbak körén túl is megérezzék a gazdasági fellendülés jótékony hatásait. A remélt bevételekből az elnök a középosztályt támogató programokat kíván finanszírozni, egyebek között a kétéves közösségi főiskolai oktatás ingyenessé tételét az arra jogosult diákok számára.
Az elnök azt fogja javasolni, hogy 20-ról emeljék 28 százalékra a tőkenyereség és az osztalék utáni adót, valamint hogy akadályozzák az örökösödési adónak a vagyonkezelői alapokba történő kimenekítését. Intézkedéseket fog kezdeményezni a magánnyugdíj-megtakarítások növelése és a kisvállalatok adójóváírással való támogatása érdekében.
A dolgozó házaspárok az elnök szándékai szerint 500 dollár adókedvezményt kapnának majd a gyermeknevelés és a munkába járás költségeinek enyhítésére. Megkönnyítenék a diák- és gyermeknevelési hitel igénylésének módját, 3 ezer dollárra emelve az utóbbi felső határát.
(MTI)