Az elnök kifejti, hogy a fiatalkorúakat és az enyhébb bűncselekményért elítélteket a szövetségi állami börtönökben nem lenne szabad magánzárkában elkülöníteni, és ezt a büntetés-végrehajtási rendszer régóta tervezett reformja keretében szeretné is megszüntetni.
Mint írja, azt követően jutott erre az elhatározásra, hogy a szövetségi igazságügyi minisztérium jelezte: felmérése és tapasztalatai szerint a magánzárkára ítélteket sokkal nehezebben lehet a büntetés letöltése után visszavezetni a társadalomba.
Az elnök úgy fogalmaz: az egyre gyakrabban és fölöslegesen alkalmazott magánzárka-büntetés “összeszorítja a szívét”, és már utasította is a szövetségi büntetés-végrehajtási intézeteket, hogy hagyjanak fel ezzel a büntetési formával, mind a fiatalkorú bűnelkövetők, mind a kisebb bűncselekményekért elítéltek esetében.
Az amerikai igazságügyi rendszerben az számít fiatalkorúnak, aki még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét.
Obama álláspontja szerint amennyiben a fogvatartott veszélyt jelent önmagára vagy a börtön személyzetére, akkor indokolt a magánzárka, ám ekkor is csak korlátozott mértékben, megszorításokkal és csak végső eszközként alkalmazható. “Az Egyesült Államok a második esély országa, és a magánzárka túlságosan is gyakran aláássa ennek a második esélynek a lehetőségét” – írja Barack Obama.
A Fehér Ház közleménye szerint az elnök az igazságügyi minisztérium ajánlásait elfogadva korlátozni tervezi a mentális betegségekkel küszködők magánzárkára ítélésének gyakorlatát is.
(MTI)