Ezt csütörtökön Bernadette Meehan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője jelentette be. Mint mondta, Obama azért nem invitálja meg az Ovális irodába Netanjahut, mert “kerüli a látszatát” annak, hogy befolyásolni kívánná a szintén márciusban esedékes izraeli parlamenti választásokat.
John Kerry amerikai külügyminiszter Jen Psaki, a diplomáciai tárca szóvivője szerint szintén nem fogadja majd az izraeli vendéget. Psaki a Fehér Házéval megegyező érveléssel támasztotta alá a döntést.
A washingtoni elhatározás rendkívül szokatlan, mert az Egyesült Államokkal szoros szövetségben álló Izrael Washingtonba látogató vezetőinek rendszerint megadják a lehetőséget az elnökkel való találkozásra.
Netanjahu Boehner általi meghívásáról a Fehér Házat előzetesen sem a kongresszus, sem az izraeli kormány nem tájékoztatta. Harry Reid, a szenátusi demokrata kisebbség vezetője csütörtökön elmondta, hogy republikánus kollégái vele sem konzultáltak arról, hogy meghívják-e az izraeli miniszterelnököt egy, a kongresszus két háza előtti felszólalásra.
Reid ugyanakkor üdvözölte, hogy Netanjahu beszédet mond majd a törvényhozásban, amelynek témája a radikális iszlám és az Irán jelentette fenyegetés lesz.
Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője az üggyel kapcsolatban szerdán úgy fogalmazott, hogy Netanjahu tervezett vizitjével megszegi a protokollt, hiszen ennek értelmében egy ország vezetőjének fel kellene vennie a kapcsolatot egy másik ország vezetőjével, ha odautazik.
A Netanjahu-látogatásnak külön súlyt ad az iráni atomprogram kapcsán a Fehér Ház és a republikánus kongresszus között kialakult vita. Kedden Obama elnök az unió helyzetéről szóló üzenetében azt szorgalmazta, hogy a kongresszus – amelynek mindkét kamarája immár republikánus többségű – tartsa távol magát az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásoktól, és vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a honatyák újabb szankciókat kezdeményeznek Teherán ellen.
Boehner ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a kongresszusnak jogában áll önálló döntéseket hozni.
(MTI)