Az érintett bűnözők egyikét sem erőszakos bűncselekményért ítélték el.
Az elnök egyedül augusztusban kétszázharmincöt elítélt büntetési tételén módosított, egyetlen hónap alatt több esetben, mint bármelyik másik amerikai elnök.
Az igazságügyi minisztérium 2014-ben jelentette be, hogy áttekinti a börtönbüntetésüket töltő elítéltek helyzetét és erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy felülvizsgálja a nem erőszakos bűncselekményekért kiszabott ítéleteket, amelyek közül néhányat túlságosan is drákóinak tart. Míg eleinte azonban csak kábítószerrel összefüggő, enyhébb bűncselekményeket elkövetőknek adandó kegyelemről volt szó, a kegyelemben vagy büntetésük enyhítésében részesültek köre később súlyosabb vétkekért letartóztatott kábítószer-kereskedőkkel is bővült.
Az amerikai sajtó ezzel összefüggésben Alfonso Allen nevét említi, akit 2009-ben kábítószer-kereskedelemért és tiltott fegyverviselésért ítéltek el, és 2011-ben egy fellebbviteli bíróság helybenhagyta életfogytig tartó börtönbüntetését. Obama harminc évre csökkentette a büntetés időtartamát, s attól függően, hogy a 2005-ben letartóztatott Allen mennyi időt töltött előzetes letartóztatásban, akár 2035-ben is szabadulhat.
(MTI)