A Pharaon-ügyről úgy fogalmazott: tovább tart a ködösítés, és a magyar hatóságok sem tesznek meg mindent az ügy megoldása érdekében. Kifejtette: a magyar kormány nem védekezhet azzal, hogy a szaúdi üzletember a vízumfeltételeknek megfelelt, hiszen azóta sokkal több információ áll rendelkezésre.
Ezért elfogadhatatlan az a magyarázat, hogy Ghaith Pharaon a belföldi jogszabályoknak megfelelően végzi a tevékenységét – tette hozzá az MSZP-s politikus.
Emlékeztetett arra, hogy az FBI és az Interpol 1991 óta körözi az üzletembert, mégsem tudja soha senki őrizetbe venni, vagyis az ügyben valamilyen rejtélynek kell lennie.
Molnár Zsolt a bőnyi rendőrgyilkosságról azt mondta: a haláleset személyes véleménye szerint szakmai hiba miatt következett be. Ennek nem szabad előfordulnia még egyszer, hiszen egy rendőrtiszt életébe került az akció.
Hozzátette, hogy a Nemzeti Nyomozó irodánál vizsgálat folyik az ügyben; személyesen azt gondolja, a Bőnyön történteknek következménye kell hogy legyen.
Ugyan a későbbi elkövető elfogására nem készültek, ám tudatában lehettek, hogy akár lőfegyver is lehet a birtokában, ezért tisztázni kell azt is, milyen információkkal rendelkeztek a hatóságok – mondta.
Ennek kapcsán hangsúlyozta: már korábban is jelezte, hogy a terrorizmussal kapcsolatos információk nagyon széttagoltak a különböző titkosszolgálatoknál, ezek szintetizálásában komoly szerepe lehet a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Ellenőrző Központnak.
Annyit tud elmondani – folytatta -, hogy volt kapcsolat a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) – ennek vezetője volt a rendőrgyilkosság elkövetője – és az orosz titkosszolgálat között, sőt az MNA kereste a kapcsolatot az orosz titkosszolgálattal.
Azt is megállapították, hogy az MNA és parlamenti pártok között nem volt intézményes kapcsolat. Sokkal inkább a hidfo.ru hírportál lehetett érdekes politikusoknak – fogalmazott.
Végül cáfolta, hogy a magyar titkosszolgálatok “a Soros Alapítványra dolgoztak volna”.
A magyar hatóságoknak nem dolga a civil szervezetek megfigyelése – mondta a bizottsági elnök.
(MTI)