Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője kedden újságíróknak azon álláspontjának adott hangot, hogy a közösségi együttlétnek és a politikai véleménynyilvánításnak nemcsak akkor kell teret engedni, amikor valakit ünnepelnek, hanem akkor is, amikor kritizálnak.
Szerinte utóbbit a Fidesz-kormány nem engedi, míg a Jobbik azon van, hogy Magyarország szabad ország maradjon és pártállástól függetlenül bárki kifejthesse a véleményét.
Az első győzelem megvan olyan értelemben, hogy fémkordonok nincsenek a téren – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: ha felállították volna, akkor ígéretük szerint elbontották volna azt.
Értékelése szerint sunyi megoldás, hogy a fémkordonokat rendőrök testével helyettesítik. Kiemelte: senkit nem buzdítanak és maguk sem szeretnének rendőrökkel dulakodni; ebben a helyzetben az egyenruhásokat ugyanolyan áldozatnak tekintik, mint a be nem engedett választópolgárokat.
Mirkóczki Ádám kérdésre közölte: nem született testületi döntés arról, hogy a Jobbik részt vesz-e a délutáni demonstráción, a képviselők saját belátásuk szerint megtehetik, a színpadra azonban ezúttal sem delegálnak felszólalót.
Egy másik felvetésre a szóvivő arról is beszélt, hogy ha nem vennének részt a parlamenti munkában, akkor számos, a kontroll szempontjából fontos jogosítványt elveszítenének. “Nyilvánvalóan nem tetszik nekünk sem a felállás” – mondta a kétharmados kormányzati többségre utalva, s megjegyezte: feladatuk, hogy tudásuk legjavát nyújtsák.
A Jobbik megválasztott képviselői kedd reggel, magyar zászlók kíséretében közösen vonultak be a Parlamentbe, ezt megelőzően pedig misén vettek részt a Szent István-bazilikában.
Az Országházban – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – a jobbikosok esküt tettek a Szent Koronára. E szerint a párt képviselői csak és kizárólag a nemzetet fogják szolgálni, nem engednek semmilyen külső nyomásnak és fenyegetésnek, óvják a nemzetet a hazugságtól, nélkülözéstől és szolgaságtól. A képviselők azt is kinyilvánították, hogy amennyiben a párt elnökségének kétharmados döntése alapján alkalmatlanná válnak képviselői feladatukra, úgy mandátumukat azonnal visszaadják.
(MTI)