Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a szigorításra vonatkozó bejelentés óta – számításai szerint – több mint 15 ezer illegális határsértő lépett be Magyarországra. Kijelentette: a lakosság szubjektív biztonságának szavatolása érdekében haladéktalanul meg kell oldani a határőrizetet.
Az ellenzéki politikus a hatósági eljárások felgyorsítását, a menekülttáborok zárttá tételét és a határőrség visszaállítását sürgette.
Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője – aki sérelmezte, hogy a parlamenti vitanapon adminisztratív hiba miatt nem szólalhatott fel – személyes tapasztalatait sorolta Ásotthalomról és környékéről. Mint mondta, a déli határvidéken élők életét megváltoztatta a bevándorlás, nem érzik biztonságban magukat, a tanyavilágban élőket éjjel zaklatják, az illegálisan érkezők tüzet raknak bútorokból és kerítésekből, maguk után hagyják levetett vizes ruháikat és szemetüket. Úgy fogalmazott: budapesti közéleti személyiségek könnyen mondják, hogy humánusnak kell lenni, de amikor napi több száz, ezer ember érkezik, akkor nem tudnak azok lenni legjobb akaratuk ellenére sem.
Megjegyezte azt is, hogy a hivatalos határtól 50 méterre, látótávolságon belül jönnek át az illegális tömegek, s ez a terrorizmus miatt is kockázatos dolog.
Az EP-képviselő szerint ha Németország, Ausztria be tud fogadni 30-40 ezer koszovóit, mert például nincs elég munkavállaló, akkor azt legálisan, kulturált körülmények között kell megtennie.
Morvai Krisztina jelezte: azt szeretnék, ha az európai döntéshozók segítenék, hogy az érintettek otthon tudjanak maradni, mert a Koszovó függetlenségéért sokat tett uniónak felelőssége van a helyzet rendezésében.
(MTI)