JESZ. Mától ez lehet az MDF új neve. Mármint Jólét és Szabadság, aminek a közepe ugyen nem e, hanem é, és egyébként is, betűszavakba az éseket nem illik beleírni, de részletkérdés. Mondjuk az igaz, hogy ha MDF-es lennék, ugyanezt az elnevezést javasolnám azoknak, akik kitalálták. Legfeljebb annak a rövidítéseként, hogy Jézusom, Ezek Szefósok.

Sokan mondták tavasszal, hogy az SZDSZ képtelen szépen meghalni, ezt akkor én is így gondoltam, de azért ha ez a JESZ tényleg bejön, akkor át kell kicsit fogalmaznunk magunkban, mit is jelent a párt egykori hírnevéhez méltatlan, szinte megalázó befejezés. Ez nagyon gáz. Nem azért, mert önmagában volna ciki egy ilyen szellemeskedő (bár még azt is gyengén teszi) névadás, hanem mert újabb tökéletes példája annak, hogy az MDF-ben a legkisebb koncepció sincs meg a visszatérésre, egyáltalán nem tudják, mit akarnak.

Mert azt azért szögezzük le, hogy az MDF még nem halott. Még. Súlytalan politikai tényező ugyan, de 2014-ig van évi néhánymilliós állami támogatásuk és egy nagyon karakteres EP-képviselőjük. Egy tökéletesen megtervezett és végrehajtott stratégiával még megpróbálhatják visszahozni magukat a köztudatba, és az esély erre ugyan kicsi, de négy év nagyon sok idő.

Ehhez viszont első lépésben tudni kellene, kihez is akarnak szólni. JESZ? Elég gyenge poénnak, de arra mindenképp alkalmas, hogy ha van egy párt, ami laza, angolkodós és szokta a komoly mondanivalóját komolytalan formába csomagolni (mint amilyen mondjuk a húsz évvel korábbi Fidesz lenne most), akkor a lehetséges szavazóik ezt elnézzék nekik. Semmi gond nem is lenne – ha az MDF ezekre a szavazókra hajtana. De nem rájuk hajt. Az MDF ugyanis egy konzervatív párt, és azt hiszem, nem kell túl sokáig magyarázni, hogy az átlagkonzervatív miért fog viszolyogni egy ilyen névadástól.

Szóval ki kéne találniuk, mit akarnak. Mert addig csak azt csinálják, amit az egykori kisgazdapárt: bohócot magukból. Az meg a politikatudomány jelenlegi állása szerint nem a legalkalmasabb technika a szavazatszerzésre.

Forrás: Gulyásdemokrácia