A Jobbik alelnöke a szabadság kivívására szólított fel a párt október 23-ai központi megemlékezésén, a budapesti Corvin közben csütörtökön.

Volner János – aki beszédében többször is 1956 valódi örökösének nevezte a Jobbikot – azt mondta: ma nem fegyverekkel kell küzdeni, hanem a szellemi fronton. Példaként említette a kivándorlás és a meg nem született gyermekek miatti népességfogyást, továbbá azt, hogy a jegybankot Európából utasíthatják, valamint, hogy szerinte veszélyben van a magyar termőföld. Utóbbival összefüggésben hangsúlyozta: nem ér annyit az európai uniós tagság, hogy “a földünk elvesszen”.

Úgy fogalmazott, parlamenti eszközökkel mindent megtesznek a szabadságért, de ha ezt akadályozzák, “akkor ribillió lesz, nem is kicsi”. Az ellenzéki politikus arra kérte a résztvevőket, gondolják át, mennyi minden megy veszendőbe.

Murányi Levente 1956-os szabadságharcos, az 56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója személyes hangvételű beszédben emlékezett vissza a történtekre. Arra kérte a jelenlévőket, legyenek büszkék arra, hogy “mi vagyunk az a nép, amely tönkretette a kommunizmust, 56-ban mi helyeztük a Szovjetuniót arra az útra, amely a 90-es bukásához vezetett”. Értékelése szerint ezt a Nyugatnak meg kellene hálálnia.

Beszélt azokról is, akik “Brüsszelben fröcsögnek”, és a magyar nemzetet szidják. Szerinte az említetteknek “hivatásos kötelességük a hazaárulás”, mindig is ezt tették – emelte ki.

A megemlékezésen részt vevő több száz szimpatizáns fáklyákkal és zászlókkal a Corvin közből a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez vonult, egy hatalmas lyukas zászlót követve. A tömegben sokaknál jobbikos, magyar vagy árpádsávos zászló volt, míg egy lengyel csoport többméteres lengyel zászlót vitt magával. A menet élén “Életünk a hazánk, hitünk a szabadság” feliratú molinóval vonultak.

A Pollack Mihály tér torkolatánál felállított színpadon Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes, a Jobbik ifjúsági tagozatának elnöke beszélt. Szavai szerint három választás után is van feladat, építkezni kell, fel kell nyitni az emberek szemét. A jobbikosokat egyre kitartóbbként, egyre képzettebbként, a közösségért cselekvőként jellemezte, hozzátéve: céljuk a haza felemelkedése, és ebben az ifjúságnak is felelőssége van.

A rendezvény koncerttel zárult.

(FOTÓ)

(MTI)