Tokody Marcell Gergely, az ellenzéki párt fővárosi képviselője pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy szakértőik már vizsgálják a 104 oldalas dokumentumot.
“Várjuk, hogy a folyamatban lévő nyomozás fényt derítsen rá, hogy a jelentésben szereplő szerződéseket a jelzett cégekkel kik kötötték, és az aláírók kiknek az utasítására jártak el” – fogalmazott a politikus, aki felháborítónak tartja, hogy nemhogy elítéltek, de még csak vádlottak sincsenek az ügyben. Bírálta azt is, hogy a károkozás – visszafizetési kötelezettség esetén – minden dolgozó magyar embernek 13 ezer 500 forintot venne ki a zsebéből.
A kormány pénteken tette nyilvánossá honlapján az angol nyelvű OLAF-jelentést. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta: a 4-es metró beruházásának összértéke 452 milliárd forint volt, ebből a gyanú szerint 272 milliárd forint érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 166 milliárdot pedig elloptak.
A fejlesztéshez 76 milliárd forintot használtak fel a Közlekedési Operatív Program terhére, ebből 59 milliárd forint volt az Európai Unió hozzájárulása, és ez utóbbi összeget követelheti vissza az Európai Bizottság.
(MTI)