A miniszterelnök az olasz képviselőházban a kormány álláspontját ismertette az Európai Tanács október 20-án és 21-én esedékes brüsszeli ülése előtt, amelynek egyik témája a migráció lesz. Renzi alapvetőnek nevezte, hogy Olaszország nagyon kemény állásfoglalást kezdeményezzen a jelentős EU-forrásokban részesülő, de a migránsok áthelyezésére hivatalosan vállalt kötelezettségektől magukat elhatároló országokkal szemben.
Matteo Renzi kijelentette, hogy az EU-hoz tartozás egyenlő kötelességeket ró a tagállamokra.
Hozzátette, hogy a következő európai költségvetésben figyelembe kell venni, “ki mond igent vagy nemet az áthelyezésekre”.
Az olasz kormányfő úgy látja, Európa válaszút előtt áll, és most “tényleg kockáztat”: azt kockáztatja, hogy a következő generációk számára már nem a remény helyszínének fog tűnni.
Renzi hangsúlyozta, hogy a nemzetközi válságokkal szemben az uniót “frenetikus mozdulatlanság” jellemzi. Bizonyítékként az egy hónappal ezelőtti, pozsonyi informális EU-csúcsértekezletet említette, amely szerinte ígéretekkel teli, de semmitmondó és “banális” záródokumentumot mutatott fel. Az olasz miniszterelnök szerint ez volt a véleménye Jean-Claude Junckernek az Európai Bizottság elnökének is.
Matteo Renzi szerint az EU Rómában “indulhat újra” reformjaival – jövő márciusban az 1957-es római szerződések megkötésének 60. évfordulóján esedékes emlékülésen – gazdasági, migrációs, biztonsági és kulturális téren egyaránt.
A képviselőházban az olasz ellenzék véleményét Renato Brunetta, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) alsóházi frakcióvezetője foglalta össze, aki szerint Matteo Renzi jövő tavasszal már nem is lesz Olaszország miniszterelnöke. Arra utalt, hogy Renzit a december 4-i alkotmányos népszavazás esetleges kudarca lemondásra kényszerítheti.
(MTI)