Angyal László tájékoztatása szerint a közgyűlés tavaly decemberi döntése alapján a fizetőparkolási rendszert működtető – önkormányzati tulajdonban álló – SZOVA Zrt. az úgynevezett egészségügyi díjzónában egységesen 100 forintra csökkenti a parkolási díjat, azok pedig, akik minimum 60 percre váltanak parkolójegyet, további egy órán át díjmentesen parkolhatnak majd.
A kórház és környéke jelenleg a zöld zónába tartozik, ahol 100 forint a parkolási díj, míg a rendelőintézet és a könyvtár környékén lévő sárga övezetben óránként 200 forintot kell fizetni a parkolásért.
Április elsejétől az új – a kiegészítő táblákon kék színnel jelölt – egészségügyi parkolási övezetben, amelybe a Markusovszky utca – Kórház köz – Báthory utca – Domonkos utca – Hübner utca – Liszt Ferenc utca – Karinthy Frigyes utca – Deák Ferenc utca – Március 15. tér területe tartozik, olcsóbbá válik a parkolás.
Angyal László hangsúlyozta: az önkormányzati rendeletet azért módosították, mert az egészségügyi intézményekben a legtöbbször csak nehezen lehet kiszámítani, hogy meddig tart egy orvosi vizsgálat, és így mennyi időre váltsanak jegyet az autósok. Ez egyébként megítélése szerint országosan is így van.
A mobiltelefonos parkolással eddig is lehetőség volt a probléma kiküszöbölésére, hiszen a parkolás indítása és leállítása percalapú számlázással a gépjármű mellől történik, de ezt az alkalmazást az üzemeltető cég tapasztalatai szerint egyelőre inkább csak a fiatalok használják.
Hozzáfűzte: a mobiltelefonos díjfizetés alkalmazása során az egészségügyi díjzónában igénybe vehető kedvezmény kidolgozása folyamatban van, erről áprilisban dönthet a szombathelyi közgyűlés.
(MTI)