Elutasította a Jobbik esztergomi elnökének felülvizsgálati kérelmét a Győri Ítélőtábla szerdán. Zentai Plajner Zsolt az esztergomi 10-es szavazókörben a választási eredmény megsemmisítését kérte egyebek mellett láncszavazás gyanúja miatt – tájékoztatta az ítélőtábla sajtószóvivője az MTI-t.

Ferenczy Tamás közölte: a kérelmet az ítélőtábla érdemi vizsgálatra alkalmatlannak tartotta, mert bírósági felülvizsgálati kérelmet csak az ügyben érintett terjeszthet elő. Zentai Plajner Zsolt önmagát választópolgárként jelölte meg, “kérelmében olyan körülményt nem jelölt meg, amelyből a választás eredményét illető, közvetlen érintettségére következtetni lehetne” – írta közleményében.

Amit a bíróság állít, nem felel meg a valóságnak – mondta a politikus az MTI-nek. Hozzátette: ő van a kompenzációs lista második helyén és a vitatott körzetben induló jelöltjüké az első hely. “Ha ő bejut, én is bekerülök a testületbe, ennél közvetlenebb érintettséget nem tudok elképzelni” – fogalmazott Zentai Plajner Zsolt.

Szerda délután döntenek a kompenzációs lista eredményéről – ismertette -, és mivel a vitatott mandátum sorsa azt is érinti, a listáról szóló határozatot is megtámadják. Keresik a jogi lehetőséget arra is, hogy mit lehet tenni olyan esetben, amikor a bíróság “valótlan indokok alapján” dönt – fűzte hozzá.

Esztergom vitatott, 10. számú választókörzetében a Fidesz-KDNP jelöltje, Sztojka Lajos nyolc szavazattal előzte meg a jobbikos Stámusz Andreát. A Jobbik szerint a körzetben szervezett láncszavazás történt, valamint az analfabétáknak és a gyengén látóknak egy önkéntes segített szavazni.

Péntek Péter, a Komárom-Esztergom megyei területi választási iroda vezetője korábban elmondta, hogy a Jobbik kifogását első fokon a területi választási bizottság bizonyítottság hiányában utasította el, és az ügyet a vélt visszaélések miatt a rendőrségre továbbította.

Az ítélőtábla határozata ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

(MTI)