A tájékoztatás szerint november végéig 46 500 társaság szűnt meg Magyarországon.
A közlemény idézi Pertics Richárdot, az Opten vezetőjét, aki elmondta: a kiugróan magas megszűnési ráta az adóhatóság és a cégbíróság 2014 nyarától idén nyárig tartó erőfeszítésének eredménye, amelynek keretében megkísérelték kiszűrni a cégvilágból az adminisztratív kötelezettségeiket nem teljesítő vagy a tulajdonosok által teljesen magukra hagyott vállalkozásokat.
Az igazgató szerint sikeres volt a hatóság aktív kényszertörlést elrendelő kampánya, több tízezer bizonytalan hátterű, sokszor közterheket sem viselő vagy csak számlázási célokat szolgáló vállalkozást szüntettek meg.
Az Opten vezetője kifejtette: míg 2013-ban 604 ezer működő vállalkozás volt országszerte, számuk mára 570 ezer alá esett, miután sokkal kevesebb céget alapítanak, mint amennyi megszűnt ez elmúlt másfél évben. A megmaradtak azonban valamivel jobb likviditási helyzetben vannak, nagyobb forgalmat realizálnak, és eredményesebben működnek, mint korábban – tette hozzá.
A közleményben kitérnek arra, hogy a cégalapítások száma a 2010-es évek elejéhez képest lényegében megfeleződött Magyarországon, míg akkoriban négyezer új társaság alakult havonta, most kétezer. Pertics Richárd szerint a cégalapítások számát jelentősen visszaveti a nehezen kiszámítható gazdaságpolitika, illetve a konjunktúrába vetett bizalom is csekély, így kevesebb vállalkozó szellemű tőketulajdonos szánja rá magát, hogy új kihívásokat keressen. Az Opten vezetője szerint az adminisztrációs terhek, az adók és a gyorsan változó jogszabályi környezet sem kedvez a vállalkozások indításának.
(MTI)