A választópolgárok a kétharmados többséggel megdöntöttek egy rendszert, és megalakítottak egy új, politikai és gazdasági rendszert – kezdte leendő kormányának bemutatás Orbán Viktor. A miniszterelnök-jelölt szerint olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai és gazdasági rendszer megalapítása követelményeinek.

A Fidesz elnöke azt mondta, tapasztalt vezetőket kért fel a kormányzati munka előkészítésére, olyanokat, akik döntéseikért vállalják a felelősséget.

A kormányfői poszt várományosa Matolcsy Györgyöt nemzetgazdasági miniszternek kérte fel, és azt várja tőle, hogy állítsa talpra a gazdaságot, és az ország sereghajtóból váljon ismét éllovassá a térségben.

A külügyminiszternek felkért Martonyi Jánostól Orbán Viktor azt kérte, hogy állítsa vissza az ország nemzetközi tekintélyét. vezényelje le jövőre az uniós elnökséget és alakítsa ki a közép-európai együttműködést.

Pintér Sándor lesz a belügyminiszter – közölte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy nincs vesztegetnivaló idő, a terület tapasztalt vezetőt igényel. A felkért tárcavezetőtőtől a közrend és a közbiztonság helyreállítását várja a leendő kormányfő.

A nemzeti fejlesztési miniszteri posztot Fellegi Tamás látja el, akitől Orbán Viktor azt várja, hogy védje meg a közvagyont az oligarchákkal szemben, és bizonyítsa be, hogy az állam is lehet jó gazda.

Réthelyi Miklós lesz a nemzeti erőforrásokért felelős miniszter, Fazekas Sándor lesz a vidékfejlesztési miniszter, Hende Csaba pedig a honvédelmi tárcát vezeti.

Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes lesz a leendő kormányban. Orbán Viktor már korábban bejelentette, hogy Navracsics Tibor lesz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője és egyben kormányfőhelyettes, míg Varga Mihály a Miniszterelnökséget vezeti.

inforadio.hu