A cikk felidézi, hogy hétfőn kezdték el postázni a kérdőíveket. A feladatot az ózdi székhellyel alapított Híd a Nemzetért Egyesületre bízták, amely “annyira új, hogy egyelőre semmi nyoma sincsen”. A civil szervezet elnöke Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Janiczak Dávid, Ózd polgármestere pedig szintén jobbikos – emlékeztettek.
Dúró Dóra az Origo kérdésére megerősítette, hogy valóban egy újonnan bejegyzett egyesületről van szó. Mint fogalmazott, eljárásjogi szempontból egyszerűbb, hogy a civil szervezet küldi ki a mintegy négymillió kérdőívet, mint ha a Jobbik tenne így.
Hozzátette: az egyesület létrehozásáról egyeztettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal, továbbá a kiküldött konzultációs levelekben is feltüntetik a civil szervezetet. Ugyanakkor nem titkolják, hogy a Jobbik kezdeményezéséről van szó, és a kérdőív visszaküldőinek nem kötelező megadniuk a személyes adataikat – hangsúlyozta.
Az Origo cikke szerint azonban aggályos, mi történik majd azok adataival, akik mégis megadják az információkat. Ezek elvileg nem szolgáltathatóak ki harmadik személynek a tulajdonosuk beleegyezése nélkül. Dúró Dóra azt mondta, az információkat az egyesület használja majd fel, elsősorban arra, hogy értesítéseket küldjenek a konzultáció legfrissebb híreiről.
(MTI)