Őrizetbe vették Dumitru Dragomirt, a Román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) nemrég leváltott elnökét, aki ellen sikkasztás, adócsalás és pénzmosás gyanújával indított bűnvádi eljárást hétfőn a bukaresti ügyészség.

Dragomir 1996-tól 2013-ig, négy cikluson keresztül vezette a 18 klubcsapatot tömörítő, a román bajnokságot szervező ligát, 2000 és 2008 között pedig parlamenti képviselő is volt a Nagy Románia Párt színeiben.

A vádhatóság szerint Dragomir 2011 és 2013 között 3 millió euróval károsította meg az LPF-et azáltal, hogy a televíziós közvetítési jogok értékesítésekor fiktív cégeket iktatott közbe és az ezek által felszámolt jutalék egy részét eltulajdonította.

A román labdarúgás körüli illegális pénzügyi manőverek miatt több közismert fuballista és sportvezető került már börtönbe. Márciusban a bukaresti ítélőtábla jelentős mértékű adócsalásért letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a román futball nyolc közismert vezetőjét. Közöttük van – és jelenleg hároméves börtönbüntetését tölti – Gheorghe Popescu, aki játékosként 115-szörös román válogatott volt és jó eséllyel pályázott a Román Labdarúgó Szövetség elnöki posztjára.

(MTI)