A hírt azután hozták nyilvánosságra, hogy részlegesen feloldották a hírzárlatot a folyó nyomozással kapcsolatban.
Az izraeli média néhány napja közölte, hogy drámai fordulat történt egy zsidó terrorszervezet felgöngyölítésében, csütörtökön pedig nyilvánosságra hozhatta, hogy zsidó fiatalok szervezett csoportját gyanúsítják egyebek mellett az Izraelben közfelháborodást kiváltó július végi támadással, amelyben gyújtóbombát dobtak egy lakóházra, megölve egy ott élő palesztin család három tagját.
A rendőrség bejelentette, hogy egy “zsidó terrorcsoportot” vádol a bűnténnyel, őrizetbe vették és kihallgatják a tett elkövetésével vádolt fiatalokat. Az elfogottak nevének és további részleteknek a közzétételét még nem engedélyezte a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat.
A rádióban elhangzott, hogy a letartóztatottak mindeddig nem találkozhattak családtagjaikkal és ügyvédeikkel. A nyomozást a katonai rádió értesülése szerint közösen végzi az izraeli rendőrség, a Sin Bét és az ügyészség.
Július 31-én álarcos férfiak Molotov-koktélt dobtak egy házra Ciszjordániában, Dúma palesztin faluban. A ház kigyulladt, s a benne élők közül a másfél éves gyerek azonnal életét vesztette, apja néhány nappal, édesanyja pedig néhány héttel később halt bele sebesüléseibe. A család negyedik tagját, egy kisfiút súlyos égési sérülésekkel a támadás óta egy izraeli kórházban ápolják.
A történtek után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök részvétét fejezte ki a családtagoknak, és hangsúlyozta, hogy Izrael “minden eszközt bevet a gyilkosok letartóztatására és felelősségre vonására”. A támadást követően az izraeli kormány szigorú intézkedéseket rendelt el a zsidó szélsőségesek ellen: Móse Jaalon védelmi miniszter engedélyezte velük szemben is az adminisztratív őrizetben tartást, amelyet eddig csak a palesztin szélsőségesekkel szemben alkalmaztak.
(MTI)