A 28 éves Noelle Velentzas és a 31 éves Asia Siddiqui rendőrségi, kormányzati és katonai célpontok elleni támadásra készült. A vád szerint a két nő összeesküvés részese volt, azzal a céllal, hogy tömeges halált okozó eszközt robbantson fel. Ha bűnösnek találják őket, életfogytiglani szabadságvesztést szabhatnak ki rájuk.
A vádlottak, akik lakótársak voltak Queensben, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet és más dzsihadista csoportok propagandájának hatására radikalizálódtak, és Siddiqui kapcsolatban állt az Arab-félsziget al-Kaidájával.
Velentzas és Siddiqui az interneten keresett rá arra, hogyan lehetne pokolgépet készíteni. Egyebek között a 2013-as bostoni és az 1995-ös Oklahoma City-i robbantás technikai részletei érdekelték őket.
Siddiquinél propángázpalackokat ésarra vonatkozó leírást találtak, hogy a palackokból mikéntlehet robbanószerkezetetkészíteni.Velentzas pedig a bostoni robbantók által is használt kuktafazekak iránt mutatott különös érdeklődést.
A nők 2013 májusa óta készült a merényletre, de a hatóságok szerint nem jelentettek közvetlen fenyegetést. Konkrét tervük nem volt, de a lehetséges célpontjaik között felmerült a manhattani Herald Squareés a Macy’sáruház neve is. A szövetségi titkos ügynökök már több éven át szemmel tartották őket.
Velentzas hősnek tekintette Oszama bin Ladent és méltatta a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat és az állította, hogy az öngyilkos merénylet általi mártíromság szavatolja az elkövető mennyországba jutását. Egy Szíriába készülő, lebukott IÁ-szimpatizáns esetével kapcsolatban megjegyezte: minek külföldre utazni, amikor az Egyesült Államok is vannak célpontok ahhoz, hogy valaki “Allah kedvében járjon”.
(MTI)