Menczel Lászlóné hozzátette: a bejelentés, hogy belátható időn belül enyhülhet az orosz beviteli tilalom az EU néhány tagországára – köztük Magyarországra – vonatkozóan is, élénkítheti a keresletet, ami különösen azért is kedvező, mert az elmúlt hónapokban jelentősen, mintegy 15 százalékkal csökkent az élő sertés ára: kilogrammonként 420-ról 350 forintra.
Felidézte, hogy az elmúlt időszakban arra törekedtek, hogy az orosz embargó negatív piaci hatásait a leghatékonyabban kivédjék annak érdekében, hogy ezeket az ágazati szereplők a legkevésbé érezzék meg.
Oroszország hat európai uniós országnak, köztük Magyarországnak engedélyezné elsőként a sertéshús exportját azután, hogy Moszkva feloldja a tavaly bevezetett behozatali tilalmat. Erről – pénteken több orosz hírportál által idézett – Szergej Dankvert beszélt.
Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Rosszelhoznadzor vezetője azt mondta, hogy “tart annak az előkészítése, hogy milyen sorrendben történjen a hat országban a gyárak ellenőrzése”. Hozzátette: csak azok a cégek kezdhetik meg a sertésszállítást, amelyek megfelelnek az orosz állategészségügyi előírások legszigorúbb, négyes fokozatának.
Egy most véget ért vizsgálaton a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági előírásnak megfeleltek, így az orosz döntés után azonnal indulhatnak a szállítások – nyilatkozta Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó intézkedésekért felelős miniszteri biztos az M1 Híradó vasárnap esti műsorának.
(MTI)