Szemtanúi lehetünk annak, amint a liberálisok szembesülnek a politikai vereséggel, és elkezdik saját rémálmaikat kivetíteni a valóságra; ma már komolyan foglalkoznak annak lehetőségével, hogy a magyar kormányfő valójában nem is olyan magányos, elszigetelt figura, mint amilyennek látni akarták, – hanem egy globális trendet képvisel Magyarországon, ami a liberalizmus felszámolásának irányába mutat.

Fotó: hidfo.ru

Fotó: hidfo.ru

Az amerikai tulajdonban lévő Index.hu korábban már számos összeesküvés-elmélettel állt elő, melyek többnyire azt hivatottak alátámasztani, hogy minden, a baloldali liberális erőknek nem tetsző társadalmi folyamat mögött orosz titkosszolgálatok állnak. Az összeesküvés-elmélet szerint ezek az általuk vizionált külső erők megpróbálják felszámolni a tökéletesen működő nyugati álmot, amivel szerintük az emberek többsége maradéktalanul meg lenne elégedve, ha nem válna szándékos agitáció áldozatává. Ez a világértelmezés megdöbbentő méreteket öltött liberális körökben; egy alkalommal egyenesen azt próbálták alátámasztani, hogy németek tömegei is csak amiatt tüntetnek a tömeges bevándorlás ellen, mert az orosz titkosszolgálat manipulálja őket.

Igaz, ezen nem kell meglepődnünk, hiszen volt honnan tanulniuk: az amerikai “demokraták” elnökjelöltje, Hillary Clinton már előre kilátásba helyezte, hogy amennyiben politikai ellenfele – Donald Trump – nyeri meg az elnökválasztást, azért az orosz titkosszolgálat lesz felelős. Erre hivatkozva illegitimnek lenne tekinthető az egész elnökválasztási folyamat, amiből nem ő került ki győztesen. Hogy ez a megoldási séma mennyire jellemző a liberálisokra, azt hűen mutatja az osztrák elnökválasztás esete is, amit az első fordulót követően elcsaltak a liberális jelölt javára, – és jelenleg épp az elnökválasztás újbóli megtartását próbálják elszabotálni, arra hivatkozva, hogy hibás borítékok miatt annak megkérdőjelezhető lenne az eredménye. Ők, a liberálisok, a “szabad világ képviselői” ugyanis hanyatt-homlok menekülnének, ha egyszer tényleg utat törne a demokrácia, és az emberek többsége megszavazna valamit, ami nekik mint ideológiai kisebbségnek nem tetszik.

Ugyanez a sablon figyelhető most meg Magyarországon is, hiszen az Európai Unióban egyedülálló módon a lakosság az október 2-i referendummal demokratikus úton dönthet arról, hogy akarja-e a vallási-etnikai arányok erőszakos megváltoztatását. A liberálisok emiatt előálltak egy összeesküvés-elmélettel, miszerint külső ellenségkép áll minden olyan folyamat mögött, ami az ő vereségüket okozza. Orbán Viktor liberalizmussal szembeni kritikájáért egy orosz filozófust, Alekszandr Dugint tették felelőssé – akit egyébként a magyar hatóságok be sem engedtek az ország területére, mikor előadást tartott volna egy budapesti rendezvényen.

Alekszandr Dugint később szintén a magyar hatóságok kérésére nem engedték be az Európai Unió területére. Ennyivel meg is dőlne a liberálisok elmélete, de a népszavazással készülődő vereségre valamiféle előzetes magyarázattal elő kell állniuk: az Index ügyeletes konteó-felelőse, Dezső András hosszasan fejtegeti, hogy szerinte Alekszandr Dugin nézetei és az Orbán Viktor által mondottak “feltűnő hasonlóságot mutatnak”.

“A kormányfő mondataira valószínűleg nemcsak politikai ellenfelei kapták fel a fejüket, hanem mindazok, akik behatóbban foglalkoznak Oroszországgal és azzal az ideológiával, amelyet az orosz állam különböző csatornákon, politikai és vallási szervezeteken keresztül próbál teríteni Európában több-kevesebb sikerrel. Ez az ideológia identitarizmus néven ismert. Egyik legfőbb képviselője pedig Alekszandr Dugin orosz filozófus, szociológus, mozgalmár, Putyin orosz elnök egyik volt tanácsadója.”

A párhuzamvonást követően az Index szerzője a szokásos sémára épít, és

azt próbálja bizonyítani, hogy a liberalizmussal szembeni kritika valójában nem a többségi lakosság véleménye, hanem egy külső erőé, ami beavatkozik az ő idilli világukba.

Kellemetlen helyzet az övéké: a liberális sajtó évek óta szüntelenül sulykolja, hogy Orbán Viktor populista politikus, vagyis azt mondja, amit az emberek hallani akarnak. Ebből ma már az következne, hogy az emberek a liberalizmus-ellenességet akarják hallani, mivel a kormányretorika szerves részévé vált a liberalizmus kritikája. Ma ez a magyarázat már tarthatatlan lenne a részükről, hiszen közeleg az október 2-i népszavazás, ahol ha kiderül, hogy az emberek többsége nem akar multikulturalizmust, az az ő számukra a végső politikai vereséget jelenti. Ezért elő kellett állniuk valamiféle elmélettel, ami szerint Orbán Viktor mégse azt mondja, amit az emberek hallani akarnak, hanem valamiféle háttérhatalom mozgatja őt, és az emberek véleményének semmi köze mindehhez.

Kíváncsian várhatjuk azt a “kiszivárogtatást” is, miszerint az orosz titkosszolgálat akarja, hogy Magyarország népszavazást tartson a migránskvótákról. Sőt, magukat a választókat is az orosz titkosszolgálat győzte meg arról, hogy ne akarjanak bűnözőket, terroristákat és nemierőszak-tevőket beengedni az országba. Elvégre valamivel meg kell indokolni, hogy miért megy szembe velük a társadalom nyolcvan százaléka.

Valójában, bármennyire is összeesküvés-elmélet, ezek a magyarázatok a maguuk nemében egészen ésszerűek a liberálisok részéről. Sorban kell szembesüljenek a liberalizmus végső bukásának jeleivel, emiatt elkezdték saját félelmeiket kivetíteni a politikai valóságra; megpróbálnak valami nagyobb szándékosságot látni a dolgok mögött, mint az emberek egyszerű demokratikus akarata. Ausztriában, ha nem csalják el a választásokat, győzött volna a szélsőjobbos jelölt. Hillary Clinton igencsak rossz egészségügyi állapotban van mostanság, de a demokratikus többség egyébként is Donald Trump oldalán áll. Vlagyimir Putyin demokráciája pedig él és virul, annak ellenére, hogy hétről hétre megjósolták az összeomlását, ami végül Soros György pénze híján mégsem következett be.

A minden mögé orosz titkosszolgálati munkát sejtető publicisztikák a liberálisok vereség-tudatának jelei: ma már komolyan elkezdtek foglalkozni annak lehetőségével is, hogy Orbán Viktor mégsem olyan elszigetelt figura, mint aminek éveken át látni akarták, hanem amit mond, amögött valamiféle nemzetközi trend sejthető – még ha nem is egészen értik, mi az. Majd megértik nemsokára. Valójában ez a demokrácia; leszavazza őket az emberek többsége – mert az emberek többsége nem akar no-go zónákat, intézményesített pedofíliát, és megkérdőjelezhetetlen, médiacenzúra által védett ideológiai dogmákat.

Hídfő.ru nyomán