A Human Rights Watch kedden nyilvánosságra hozott, százhatvankét oldalas jelentésében felszólította az üzleti vállalkozásokat, hogy szüntessék meg tevékenységüket az Izrael által 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában, mert működésükkel elősegítik a telepek növekedését és megsértik a palesztinok emberi jogait.
Az izraeli közszolgálati rádió kedd reggel bejelentette, hogy a nemzetközi nem kormányzati szervezet külön felkérte az izraeli bankokat a telepeseknek nyújtott lakásvásárlási kölcsönök leállítására, mert azok szerintük ellenkeznek a nemzetközi törvényekkel, mert elősegítik a palesztin földek törvénytelen birtokba vételét.
Előzőleg hétfőn az EU-országok külügyminisztereinek találkozóján is határozatot hoztak a telepesekről. “Minden, az Európai Unió és Izrael között születő megállapodásnak egyértelműen és kifejezetten jeleznie kell, hogy nem alkalmazható az 1967-ben Izrael által megszállt területeken” – fogalmaztak az EU külpolitikai vezetői.
Sajtóbeszámolók szerint Izrael diplomáciai erőfeszítései nyomán a határozatot az EU öt legnagyobb tagja, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország kezdeményezte eredeti szövegváltozatnál némileg enyhébb formában fogadták el.
Izrael telepes politikáját bírálta hétfőn Dan Shapiro Tel-Avivba akkreditált amerikai nagykövet is, aki egy Tel-Avivban rendezett, nemzetbiztonsági kutatásokkal foglalkozó konferencián azt mondta, a telepek bővítésével egyre csökken a kétállami megoldás esélye.
Shapiro emellett kettős jogi mérce alkalmazásával vádolta Jeruzsálemet Ciszjordániában a palesztinok, illetve az izraeliek tekintetében.
Az amerikai diplomata szavait a miniszterelnöki hivatal már hétfőn este élesen visszautasította, “elfogadhatatlannak és tévesnek” nevezte. A hivatal közleménye szerint Izrael egyaránt érvényesíti a törvényeket az izraeliekkel és a palesztinokkal szemben és “az uszítást folytató és a tárgyalásokra nem hajlandó Palesztin Hatóság a felelős a politikai patthelyzetért”.
(MTI)