Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előre látó “jósprofesszor” Los Angelesben hétfőn azt mondta, hogy Oszama bin Laden halála hatással lehet a globális gazdaságra. Kiemelte: az a tény, hogy Oszama elment, nem változtat jelentősen a geopolitikai helyzeten. Azonban bin Laden halála potenciális megtorláshoz vezethet, további kockázatot helyezve a globális gazdaságra – mutatott rá Roubini.

Valaki úgy dönthet, megmutatja erejét és megtámadja az Egyesült Államokat, vagy a nyugati erőket máshol a világban. Vagyis bizonyos értelemben a kockázati prémiumok alacsonyabbak ma, de szignifikáns lefelé mutató kockázat maradt a globális gazdaságra nézve – mondta Roubini.

Oszama bin Laden halála után félhetünk csak igazán?

Az RGE elemzőház vezére elmondta, hogy amennyiben az olajára továbbra is emelkedik, a fejlett országok újra recesszióba kerülnek (W-alakú recesszió). Olyan államok gazdasága süllyedhet újra válságba, mint az Egyesült Államok, Japán, Németország és Nagy Britannia – húzta alá. „Ha az olaj árfolyama 20 százalékot emelkedik, akkor az újra recessziót hoz” – magyarázta Roubini.

Forrás: VG.hu