Több mint hét éve kezdődött a debreceni főpályaudvar – leánykori nevén „intermodális központ” – kálváriája, amely mára Debrecen legnagyobb beruházásából a legnagyobb fiaskójává vált, megelőzve a kettes villamos építésének botrányait is – állapította meg szerdai sajtótájékoztatóján Kőszeghy Ábel, a Jobbik debreceni frakcióvezetője.

Kőszeghy Ábel településmérnök, a Jobbik debreceni frakcióvezetője

„A napokban a Kósa-korszak – reméljük – utolsó öröksége omlott össze azzal, hogy a kormány megvonta a támogatást az egyre drágábbá váló beruházástól” – kezdte a tájékoztatót Kőszeghy, majd hozzátette: ezzel beigazolódott az, amit a Jobbik évek óta számtalanszor hangoztatott, miszerint a pályaudvar tervei már a kezdetektől elhibázottak voltak.

A jobbikos politikus emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években csak ő maga nyolc sajtótájékoztatón próbálta figyelmeztetni az illetékeseket a projekt alapvető hibáira, amelyek közül véleménye szerint a legnagyobb a 4-es főút és a buszpályaudvar földfelszín alá süllyesztésének terve volt. Becslése szerint önmagában ez legalább 10 milliárd forinttal növelte a költségeket.

„Már 2014-ben, több mint négy éve felhívtam a figyelmet arra, hogy az építkezés költségei 30 milliárd forint fölé fognak emelkedni, de hiába” – jelentette ki a frakcióvezető, majd hangsúlyozta, őszintén sajnálja, hogy ebben az ügyben is a Jobbiknak lett igaza.

Kőszeghy Ábel szerint bőven lett volna idő új tervek készítésére, ennek ellenére a beruházó még akkor is ragaszkodott az elhibázott tervekhez, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a költségek az eredetileg tervezettnek legalább a duplájára nőttek.

„Sajnos mára a beruházást előkészítő illetékesek hibájából ott tartunk, hogy Debrecen lakói még évekig, vagy akár évtizedekig lesznek kénytelenek használni a végletekig lerobbant Nagyállomást és a buszpályaudvart” – fogalmazott a jobbikos településmérnök. 

Kőszeghy úgy véli, annak dacára, hogy az előkészítésre és a tervezésre elköltött milliárdok elvesztek, a kudarcnak felelőse „természetesen” nem lesz.

„Csak annyit tudok remélni, hogy a debreceniek a következő választásokon legalább a politikai felelősség kérdésében véleményt nyilvánítanak majd” – zárta sajtótájékoztatóját a Jobbik frakcióvezetője.