Az Osztrák Néppárt (ÖVP) már régebb óta támogatja az elektronikus szavazás bevezetését a fiatalok szavazási hajlandóságának növelése érdekében. A frakcióvezető, Reinhold Lopatka szerint az interneten keresztül szavazók az utolsó pillanatig megfontolhatják, kire voksolnak, míg a levélben szavazóknak már napokkal a választás előtt meg kell hozniuk a döntést.
Az Ö1 szerint Ausztria nagyjából tíz éven belül kiépítheti az elektronikus szavazás rendszerét, amelynek feltétele egy központi választási névjegyzék létrehozása. A rádió emlékeztetett: 2009-ben az Osztrák Hallgatói Önkormányzat már próbálkozott az elektronikus szavazással, azonban akkor az alkotmánybíróság jogszerűtlennek ítélte az eljárást az átláthatóság hiánya miatt.
A ÖVP frakcióvezetője a rádiónak adott interjújában követendő példaként az észtországi szavazási rendszert említette.
Észtország az informatika vívmányait bevetve 2007-ben lehetővé tette a választók számára, hogy a voksolás napja előtt interneten leadják szavazatukat. Az elektronikus szavazáshoz egy speciális személyazonosító kártya szükséges, amely rögzíti a választó adatait, valamint azt, hogy élt állampolgári jogával. Az észt választópolgárok mobiltelefonjukon keresztül is voksolhatnak. A 2015-ös választáson a választópolgárok 33 százaléka élt az előzetes választások lehetőségével, azonban a választási részvétel nem emelkedett – hangzott el a rádióban.
A beszámoló emlékeztetett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a kellő átláthatóság miatt kifogásolta az internetes szavazás rendszerét.
Reinhold Mitterlerhner alkancellár a felvetést “érdekesnek” nevezte, azonban meglátása szerint ennek megvitatása jelenleg nem aktuális. “Most elsődlegesen a fennálló rendszerrel kell lebonyolítani az államfőválasztást, és csak ezután lehet beszélni a választójogi törvény megújításáról” – jelentette ki az alkancellár.
Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője szerint a felvetés pusztán figyelemelterelés, hiszen először a levélszavazatok rendszerének reformjára van szükség.
A Zöldek pártja kétkedik az átláthatóság és a technikai megvalósíthatóságban, indoklásuk szerint a szavazatok újraszámlálására nehezen lenne lehetőség.
Az elektronikus szavazásról a levélben kiküldött hibás szavazócédulák és az államfőválasztás elhalasztása miatt kezdődött vita. A belügyminiszter hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy elhalasztják az államfőválasztás októberben megismétlendő második fordulóját. Indoklása szerint “technikai hiba”, vagyis számos hibás szavazócédula miatt “nem lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása”.
A voksolást azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen szoros küzdelemben megelőzte a szabadságpárti jelöltet, Norbert Hofert.
(MTI)