Kiss J. László az M1 aktuális csatorna keddi műsorában elmondta, hogy az elmúlt hetven évből ötvenben a szociáldemokraták és a néppártiak voltak hatalmon, a két nagy párt fele-fele arányban osztotta el egymás között a fontos állami pozíciókat. Ez az “együttélés” már korábban is erős tiltakozást váltott ki a nagykoalícióval szemben, vagyis voltak előzményei a mostani protestmagatartásnak.
A szakértő úgy fogalmazott, hogy alapjaiban változott meg “az osztrák tájkép”, a szabadságpárti siker azonban nem lett volna elképzelhető, ha nem szereznek szavazatokat a politikai középből.
A hétfő este közzétett végleges eredmények szerint az osztrák elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában a szabadságpárti Norbert Hofer államfőjelölt nyert 35,1 százalékkal. A második helyet a zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen szerezte meg 21,3 százalékkal, míg a függetlenként induló Irmgard Griss 18,9 százalékot kapott. A szociáldemokrata Rudolf Hundstorfert 11,3, a néppárti Andreas Kholt 11,1, Richard Lugner építési vállalkozót pedig 2,3 százalék támogatta.
Mivel az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt valamelyikére lehet majd voksolni.
(MTI)