Az M5S európai parlamenti képviselői által írt bejegyzés szerint amióta Matteo Renzi az olasz miniszterelnök, vagyis 2014 eleje óta, háromszorosára emelkedett az Olaszországban kikötő migránsok és a Földközi-tengerbe veszett emberek száma is. A beppegrillo.it honlapon közölt és az 1997 és 2015 közötti adatokat feltüntető grafikon azt mutatja, hogy 2010-ben több mint négyezer, 2011-ben több mint hatvankétezer, 2012-ben több mint tizenháromezer, 2013-ban több mint negyvenkétezer ember érkezett. Ehhez képest 2014-ben 170 ezerre ugrott a migránsok száma, tavaly pedig majdnem 154 ezren érkeztek Olaszországba. Az idei év eleje óta több mint 142 ezren jöttek és több mint háromezren vesztették életüket a tengeri átkelés közben.
Az olasz ellenzéki párt politikusai hangsúlyozzák, hogy az olaszországi befogadóállomások az “összeomlás” szélén állnak. Az olasz parti őrség, haditengerészet, a humanitárius szervezetek önkéntesei nehéz munkát végeznek, amelyért egész Olaszország köszönettel tartozik nekik, “de így nem lehet folytatni” – írta az M5S közösségi oldala.
Az ellenzéki párt úgy látja, tévedés volt Matteo Renzi részéről az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás aláírása, amely ismét a Földközi-tenger és Olaszország felé mozdította el a migráció útvonalát. Az M5S szerint a migrációt kiváltó okok megoldása nélkül a vészhelyzet folyamatos lesz. Hangsúlyozza, hogy az olasz miniszterelnök az elsők között támogatja a fegyverkereskedelemre épülő és a multinacionális vállalatok érdekeit kiszolgáló európai kül- és védelmi politikát. Az M5S azt kérdezi, Matteo Renzi miért nem állítja le a Szaúd-Arábiába irányuló fegyverexportot. A civil mozgalomból lett olasz párt emellett kiemeli, hogy Európában és Olaszországban az afrikai és ázsiai migránsokat “modern rabszolgaként” kizsákmányolják. Példaként a dél-olaszországi zöldség-gyümölcs ültetvényeken feketén dolgozó migránsokat említik.
(MTI)