Az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítését is eredményező fejlesztéssel 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely jön létre Debrecenben – mondta az alelnök az NI Hungary megalakulásának 15 éves jubileumán tartott rendezvényen.
Alex Davern emlékeztetett rá: az év elején cégvásárlással egy 30 milliárd forint értékű csúcstechnológiát telepítettek Debrecenbe, aminek eredményeként a kis hatótávolságú kommunikációhoz (NFC) és a vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó tesztrendszerek gyártó és tudásközpontjává vált a debreceni leányvállalatuk.
Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az Európai Unió után az Egyesült Államok a legnagyobb beruházó Magyarországon.
A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével januártól szeptemberig 13 amerikai projekt zárult le, ami 122 milliárd forint tőkebefektetéssel háromezer új munkahelyet teremtett – tette hozzá megjegyezve, hogy további 13 amerikai projektet most készít elő a HIPA, ami újabb 150 milliárdos befektetést és csaknem háromezer újabb munkahelyet jelent az országban.
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere magyar-amerikai sikertörténetnek nevezte Debrecen és az NI 15 évvel ezelőtti találkozását, amely “új korszakot nyitott a város gazdaságfejlesztésében”.
A 15 évvel ezelőtt egyetlen gyártósorral indult debreceni gyár mára a Tiszántúl egyik tudásközpontjává vált – tette hozzá.
Kósa Lajos, az Országgyűlés Fidesz frakciójának vezetője szerint Magyarország kitörési esélye a magas hozzáadott értéket igénylő ipar és szolgáltatás, és ehhez az amerikai cég 15 év alatt elért teljesítménye is hozzájárult.
Debrecen igazi értéke az a tudás, amivel az itt dolgozó magyar emberek rendelkeznek – utalt a politikus arra is, hogy a most kezdődő beruházás eredményeként létrejövő 210 új munkahelyre kerülő munkavállalók közel 95 százaléka felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegen nyelvek ismeretével fog munkába állni.
Ábrahám László, a NI Hungary ügyvezető igazgatója bejelentette: cégük mentorprogramja keretében Debrecen mind a 37 – önkormányzati, egyházi és alapítványi – iskoláját 3-3 robotépítő készlettel ajándékozza meg.
Ezzel tovább erősödik a 2009 óta működő NI mentorprogram, amelynek keretében a 2015-16-os tanévben már több mint négyszáz hazai iskolában, négyezer diáknak tartottak NI robotprogramozási szakkört, és szerveztek versenyeket. Fontos céljuk, hogy minél több diákban keltsenek érdeklődést a műszaki pályák iránt – fűzte hozzá az NI debreceni igazgatója.
Az 1976-ban létrejött National Instruments Corporation 2001-ben hozta létre első külföldi gyártóbázisát Debrecenben. Az elektronikai eszközök gyártása mellett itt kaptak helyet a cégcsoport Európát, Ázsiát és Amerikát kiszolgáló informatikai, jogi és pénzügyi szolgáltatóközpontjai is.
(FOTÓ)
(MTI)