“Az én otthonomba, életkörülményeimbe bárki betekinthet. Én magam nem fogok tudni más lenni, mint egyenes, tisztességes, becsületes, a hétköznapi emberekért kiálló városatya. Ha bármi olyat nyilvánosságra kell hozni, ami a tolvajokat leleplezi, könyörtelenül meg fogom tenni” – nyilatkozott Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni polgármesterjelöltje, aki egyebek mellett a Debrecen várost érintő terveiről is informálta a Szebb Jövő portált.

Hogyan fogadta a szűkebb-tágabb környezete, amikor bejelentették március 21-én az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, hogy Önt választotta a debreceni Jobbik a város polgármester-jelöltjének? Milyen hatások érték azóta?

Először is nagy tisztelettel köszöntöm a Szebb Jövő olvasóit, és így utólag is szeretném megköszönni azt az élményt, amelyben aznap engem nemzettestvéreink részesítettek. Felemelő volt, és egyben rengeteg erőt adott annak a feladatnak a kivitelezéséhez, amelyre felkérést kaptam, úgyhogy ezzel a háttérerővel bátran állok munkába. Tisztelettel köszönöm a bizalmat, és igyekszem is meghálálni. Ugyanakkor hozzáteszem, hogy ez a nagy megtiszteltetés alázatra is int.

Egyébként hosszú ideig példátlan titokban maradt a felkérésem, hiszen csak feleségemnek, a lelkészemnek, a Kossuth téri Nagy János barátomnak és a Nyíregyházán harcoló öcsémnek mondtam el. Március 21-én próbáltam a családtagokat is elhívni a rendezvényre. Így az öcsém javaslatára úgy döntöttem, hogy mivel éppen aznap van a feleségemnek és nekem is a születésnapunk, születésnapi ünneplésre hívjuk a családtagokat. Így eljött édesapám, bátyám és öcsém Nyíregyházáról. Az egyik nagy élmény az volt, amikor láttam a döbbenetet az arcukon. Ezt az élményt nem lehet leírni, és azt hiszem, hogy egy életen keresztül végigkísér majd. Aztán jött a másnap és rengetegen gratuláltak, de olyan is volt, aki óvatosságra is intett.

Hogyan értékeli a választási eredményeket?

Egyik oldalról öröm van a szívemben, mert a szocialistákat legyőzetve látom, a másik oldalról viszont félelem van bennem, és emiatt az öröm egy kicsit homályosodik. Ma Magyarországon két globális erő van a Parlamentben. Az egyik oldalon a szocionista társulat az MDF-fel kiegészülve, akik mértéktelenek, a másik oldalon pedig a mértékletes Fidesz, amelyet ugyancsak a globalista erők motiválnak hátulról.

Ahhoz, hogy a globalisták ne veszítsenek, az kellett, hogy az egyik globalista erőt megutáltassák, majd a néppel mindent odaadtak a másik globalista erőnek, akik látszatra mérsékeltek, ezáltal a háttérhatalom totális győzelmet aratott nemzetünk felett. Én azt kívánom – gratulálva ellenfeleinknek -, hogy munkájukat a nemzet szolgálatába állítsák. De abban a pillanatban, amikor ez nem így fog történni, ellen fogunk állni, hiszen erkölcsi kötelességünk, hogy ezekkel a nemzetromboló erőkkel szembeszálljunk. És ki fogunk állni azért a Magyar Gárdáért is, amelyre azt mondták, hogy fél éven belül el fogják tiporni.

A másik oldalról azonban örömöm nagyon nagy, mert egy olyan párt került be a Parlamentbe, amely nemzetben gondolkodik, és egyértelműen a rend oldalán áll. Ez az erő az, amelynek én még nem vagyok hivatalosan tagja, de egyszer eljön ennek is az ideje. A 17 százalék és a 49-50 mandátum arra is föl fog bennünket jogosítani, hogy minden olyan ügyben felemeljük a hangunkat, amely bárkinek a sérelmére lenne csak amiatt, mert máshogyan gondolkodik, mint az az elit, akiket a rajongóik ilyen mértékű hatalomra segítettek.

Melyek a legsürgetőbb változtatási elképzelései Debrecen városában?

A városi építkezések monumentálisak, de mindebben a kisember elvész. Egyre több helyen látok a városban olyan feliratokat, hogy „a debreceni adófizetők pénzéből épült”. A baj csak az, hogy ezek a polgárok a belépőjegyeket már nem tudják megvásárolni ezekbe az intézményekbe. Azt gondolom, hogy ezen is változtatni kell. Ahogyan egy televíziós vitán is mondtam a Debrecen Televíziónál, azt kell elérni, hogy az egyszerű kisembereket érintő döntések szülessenek ebben a városban. Olyanok, amelyek nem a fejük fölött születnek, hanem értük és velük együtt. Annyi visszásság történik ebben a városban, ami nem látványos, de az ezt végrehajtó gazembereket, azt gondolom, le kell leplezni.

Sok mindenről tudok, sokat hallottam és láttam, sőt, engem is próbáltak megvásárolni. Arra kérem azokat az embereket, akik mindebben részt vesznek, hogy forduljanak vissza erről az útról. Én azt mondom, hogy amilyen a mosdó, olyan lesz a törölköző. Én magam nem fogok tudni más lenni, mint egyenes, tisztességes, becsületes, a hétköznapi emberekért kiálló. Ha bármi olyat nyilvánosságra kell hozni, ami ezeket a tolvajokat leleplezi, könyörtelenül meg fogom tenni.

Az említett televíziós vitában javasolta azt is, hogy kamerákkal menjenek ki az egyes képviselőkhöz…

Így van. Mutassák meg, hogy milyen körülmények között élnek az állítólag értünk dolgozó városatyák és honatyák, majd hasonlítsa mindenki össze azzal, amely nekünk, egyszerű állampolgároknak jut. Azt látom és hallom, hogy fűtött járdával, szaunával, medencével, italpulttal és mindenféle luxussal felszerelt élettérrel rendelkeznek ezek az emberek. Nem az irigység beszél belőlem, de úgy vélem, hogy amennyiben minőségi munkát végeznének ezek a vezetők és a hétköznapi ember is jól járna, akkor nem zavarna mindez bennünket.

Én magam vállalom azt, hogy betekinthessenek az otthonomba és megmutassák életkörülményeimet. De jó példa erre a magatartásra Horthy Miklós is, aki miután befejezte a kormányzói munkáját, a családi birtokot felértékeltette. Az pedig egyetlen négyzetméterrel sem volt több, mint előtte. Ha ma így gondolkodnának és dolgoznának a képviselők, akkor nem itt tartanánk, tehát ezen változtatni kell.

Az őszi helyhatósági választásokra milyen esélyeket becsül a Jobbiknak, illetve mit gondol, milyen lesz az Ön, mint polgármester-jelölt támogatottsága?

Egy évvel ezelőtt azt írtam le magamnak, hogy a Jobbik az idei választáson 27 százalékkal kerül a Parlamentbe. De az egész média és parlamenti elit megindult a Jobbik ellen és megpróbálta ellehetetleníteni és hitelteleníteni annak munkáját. Ma 855000 ember kiállt, és egyértelművé tette hovatartozását. Ma, ha valakit itt lefasisztáznak, akkor ennyi emberre mondják, hogy fasiszta.

Itt Debrecenben 15 000 ember szavazott a Jobbikra, ez azt jelenti, hogy egy stabil bázisunk van. Ezeknek az embereknek több mint a tizede ott volt március 21-én az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban. Ha most ez a közel 2000 ember fogja segíteni a Jobbik munkáját és az én munkámat, akkor csodákra leszünk képesek. Nem akarok most számokban gondolkodni. A tolvajokat helyre fogjuk tenni, és ahogyan a beszédemben is mondtam, Debrecen ismét szabad és élhető város lesz.